Čítanie Harryho Pottera mení osobnosť človeka: Ak ste jeho fanúšikom, toto očakávajte!

Harry Potter zlepšuje osobnosť človeka.
Zdroj: profimedia.sk
2017-01-28 06:00:00

Verejne známym faktom je, že ľudia, ktorí od útleho detstva inklinujú k čítaniu kníh, majú väčší prehľad o dianí vo svete. Zamýšľali ste sa však niekedy nad tým, čo s jednou generáciou detí a tínedžerov môže urobiť konkrétny príbeh?

Vedci to skúsili a zistili, že Harry Potter a jeho stále mimoriadne populárny príbeh učí deti byť v dospelosti lepšími. A stále to pokračuje, pretože obľúbenosť týchto kníh neklesla ani po rokoch.

Keď sa na svetový a následne aj slovenský knižný trh dostal titul o nezvyčajnom chlapcovi, ktorý prežil, kníhkupectvá nestíhali dopĺňať zásoby. Detská predstavivosť razom nadobudla nový rozmer a dospelí možno vôbec nechápali, ako je to možné. Čím je Harry Potter taký výnimočný, prečo sa z neho stal fenomén a akým spôsobom vplýva na pozitívnejšie zmýšľanie?

Hlavným faktorom je stotožnenie

Svet potterovského príbehu je plný mágie, čarov a fiktívnych bytostí, no so skutočným svetom ho predovšetkým spája ľudskosť, s akou ho autorka až neuveriteľne citlivo napísala. Trafila klinec po hlavičke, pretože milióny detí na celom svete sa stotožnili s chlapcom, ktorý síce vedie nezvyčajný život, no má dobré srdce a nad nikým sa nevyvyšuje. Nie je tak múdry ako Hermiona, nemá typické črty romantického hrdinu ani ho zo začiatku neobkolesuje milujúca rodina ako Rona. A aj napriek tomu ostáva rovnakým hanblivým a pozorným chlapcom, ktorého životné okolnosti nútia dospieť rýchlejšie.


Má 72 rokov a nikdy nebol u zubára: Môže za to tento nápoj!


Bojuje s vymyslenými démonmi a príznakmi, ale obyčajné dieťa aj medzi riadkami dokáže pochopiť, že nielen tí vymyslení protivníci sú prekážkou. Aj Harry Potter sa stretol so šikanovaním, ohováraním, posmechom a závisťou – bežnými prejavmi medzi deťmi a tínedžermi takmer na každej škole.

Špeciálna pedagogička Michala, ktorá sa venuje práci v detskom domove si myslí: „Možno niekto, kto nemal ako inak prijať morálne hodnoty a osvojiť si ich, sa stotožnil s Harrym a bol ovplyvnený jeho silným morálnym úsudkom.“

Týka sa to i dospelých

Témy, ktoré autorka rozvinula v každej časti, sú inšpirované skutočným svetom. Svetom, v ktorom sa ľudstvo stále delí na čistokrvných a podradných, bielych a farebných či  prichádzajúcich z blízka alebo z ďaleka. Deti čítajúce Harryho Pottera, ktoré sa zúčastnili vedeckého výskumu, majú otvorenejšiu myseľ a dokážu súcitiť s menšinami, napríklad s utečencami alebo akokoľvek inak utláčanými skupinami.

Nemajú problém podať pomocnú ruku a pritom nezanevrieť na svet. Pozitívne myslenie je ich spojovacím článkom. Harry Potter je pre mnohých zázračnou knihou, ku ktorej sa oplatí neustále vracať. Lebo to, čo máme raz radi, nás bude obohacovať vždy. Aj keď to poznáme naspamäť.

Čítajte tiež: Čo spraví už jeden zhodený kilogram s naším telom? Takto zareaguje!

2017-01-28 06:00:00  |  Text: ss   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: mirror.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia