Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Neuveriteľné, čo s nami robí vianočný stromček: Takto mení našu psychiku!

Aj vianočný stromček má podiel na vašej dobrej nálade.
Aj vianočný stromček má podiel na vašej dobrej nálade. (Zdroj: profimedia.sk)

Aj keď rozhodnutie o kúpe živého alebo umelého vianočného stromčeka je vecou osobných preferencií človeka, predsa len je jeden z nich lepší. Aspoň čo sa týka zdravia. Ak sa cítite dobre, sviatky prežívate v pokoji a užívate si ich, zrejme má na tom podiel váš vianočný stromček.


Vianočná tradícia v podobe ozdobeného vianočného stromčeku v interiéri je stará už stovky rokov. Stromček však nevytvára len príjemnú atmosféru po estetickej stránke. Má ešte jednu funkciu, ktorú si ani len neuvedomujete. Môže byť odpoveďou na to, prečo sa cítite tak neskutočne dobre a pokojne!

Zbaví vás stresu

Nielenže má príjemnú vôňu, ktorou navodí tú pravú vianočnú atmosféru, ale je lepšou voľbou pre vaše zdravie ako umelý stromček!  Dr. Birgitta Gaterslebenová, enviromentálna psychologička na University of Surrey tvrdí, že existuje veľa dôkazov, že živé vianočné stromčeky pomáhajú ľuďom zbaviť sa stresu.

"Ľudia, ktorí žijú v blízkosti prírody vykazujú oveľa väčšiu pohodu a spokojnosť so životom. Dnes už máme k dispozícii množstvo dôkazov, ktoré naznačujú, že ľudia sa zotavia rýchlejšie od stresu a psychickej únavy, keď sú vystavení prirodzenému prostrediu, na rozdiel od toho "falošného"," dodala odborníčka na životné prostredie.


Menšie množstvo, veľký dopad: Toto spraví lyžička škorice s vaším telom za 45 minút!


Dokonca bolo preukázané, že rastliny v kancelárii majú priaznivý vplyv na pohodu a kreativitu pracovníkov. Po celé stáročia si ľudia zdobili svoje domovy v zime rastlinami ako napr. brečtan, záliv či vavrín. Starovekí Egypťania používali zelené vence ako symbol večného života.

"Zelené rastliny majú schopnosť všetko ožiť. Hĺbka farieb živých stromov a vôňa - to je to, čo vplýva na ľudí. Interiér dokážu hneď rozžiariť a vdýchnuť jej život," dodala na záver psychologička. 

Váš živý vianočný stromček preto môže byť okrem iného dôvodom, prečo sa cítite dobre a prečo máte bezstresové Vianoce. Samozrejme, že pravú vianočnú atmosféru, ktorá vyčarí úsmev na tvári i duši vytvárajú aj iné veci. Ak máte okolo seba tých najbližších, s ktorými trávite sviatky, môže byť jedno, či máte živý alebo umelý stromček.. Dobrá nálada, šťastie a pokoj vás i napriek tomu neopustia. 

Čítajte tiež: Imelo ako ho nepoznáte: Magický elixír života alebo jed?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9