Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čo sa deje s naším organizmom, keď sa dni začnú skracovať a je skôr tma?

Jeseň so sebou priniesla kratšie dni a dlhšie noci. Čo to s organizmom robí?
Jeseň so sebou priniesla kratšie dni a dlhšie noci. Čo to s organizmom robí? (Zdroj: thinkstock.com)

Astronomická jeseň priniesla so sebou rovnodennosť. Rovnako dlho trval deň aj noc. Potom nastal moment, ktorý mnohí z nás nemajú radi. Dni sa začali skracovať a noci sú dlhšie. Niektorí z nás teda vstávajú do práce za tmy a rovnako sa za tmy z nej vracajú. A to je na nevydržanie!

Bohužiaľ, s týmto naozaj nič nenarobíme, nakoľko tak je to dané. Na sebe však v tomto môžeme pozorovať rôzne zmeny, ktoré s nedostatok slnečného svitu súvisia. O jednom sme už hovorili – prečo máme menej chuť na sex počas zimných období?

Ak sa v niektorom z týchto príznakov na sebe počas týchto dní pozorujete, nebojte sa, nejde o nič vážne. Len náš organizmus si musí zvyknúť nato, že slnečného svitu je zase menej a tak sa nejako „naprogramovať“ .

  • Znížené kognitívne schopnosti

Nedostatok slnečného svitu spôsobuje, že sa na chvíľu znížia naše kognitívne schopnosti. Viac ako 16 tisíc účastníkov istého prieskumu potvrdilo, že vidia asociáciu medzi ich schopnosťami a dňami, kedy je vonku menej svitu.

Ako to napraviť?

Ak máte tendenciu prísť do práce pred svitaním a odchádzať, keď už je slnko dávno za horizontom, cez deň by ste si mali spraviť prestávku a prejsť sa. Najlepšie na poludňajšom slnku, ktoré stimuluje nervové dráhy nevyhnuté preto, aby sme boli späť v „dobre mysliacom“ režime.

  • Chodíte skôr spať

Je to dané tým, že sme proste inak nastavení. Skoršie západy slnka než na aké sme zvyknutí z nás robí spáčov. Jednoducho si ideme ľahnúť skôr, hoci inokedy by sme ešte boli dávno hore a napríklad robili niečo do práce alebo v domácnosti.

A preto, že sme jednoducho zvyknutí na určitý rytmus, teda na vstávanie do práce alebo do školy, skoršia tma v nás evokuje spánok a preto chodíme do postele skôr, ako inokedy.

Čo robiť, aby sme celé noci a dni neprespali? Niekto sa skorším zaľahnutiam do postele teší, iní sa môže cítiť neproduktívni. Jedno je ale isté. S tým proste nič nenarobíte, kým si na počet hodín slnečného svitu neprispôsobíme. Niektorí vedci v tom naopak vidia veľkú výhodu. Isté štúdie sa zaoberali tým, či by neboli tieto „prechody“ lepšie manipuľovateľné spôsobom osvetlenia v domoch, aby sa predišlo niektorým z toho vyplývajúcim problémom.

  • Menej chuti do cvičenia

Komu by sa ale chcelo, však? Menej slnka poobede znamená, že sa vám niekedy nechce obuť si tenisky a vyraziť na niekoľko kilometrový beh. Zima večer vás zase odrádza ísť do obľúbeného fitka, pretože sa musíte po ceste domov naobliekať a to býva otrava.

Čím dlhšie je vonku večer svetlo, tým viac sme radi, že môžeme športovať. Bohužiaľ, na jeseň či v zime je to presne naopak. Ukázal to aj prieskum, ktorý zaznamenal menšiu fyzickú aktivitu u detí počas dní, kedy bolo vonku menej svetla.

Takže aj pri vašich bežných športových rituáloch možno narazíte na fakt, že sa vám nebude chcieť. Preto odborníci odporúčajú jednu vec – už pred tým, ako nastane jesenná rovnodennosť, začnite postupne plánovať cvičenia na skoršie hodiny, aby ste potom predišli tomu, že z fitka budete odchádzať po tme.

  • Cítite sa melancholicky

Dalo by sa povedať, že ako na začiatku roka prichádza jarná únava, tak prichádza aj tá jesenná. Náchylnosť k depresívnym stavom prichádza s jeseňou častejšie ako v teplejšie ročné obdobie a opäť to súvisí s tým, koľko slnečného svitu je cez deň,

Test na myšiach na jednej univerzite v Pennsylvánii ukázala, že to, že prežívame akýsi splín nie je iba o našej hlave. Myši na dobu šiestich dní zavreli do miestnosti, kde bola úplná tma. Ich neurotrasmitery, ktoré prenášajú serotoním a dopamín, sa z organimzmu vytratili. To svedčí o tom, že čím menej svitu máme, tým máme väčšiu tendenciu byť náchylnejší na depresívnejšie stavy. 

Čítajte tiež: Ružová tabletka na pretrase: V tomto prípade poškodí zdravotný stav!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9