Záhada ľudského tela: Viete, prečo nepočujete biť vlastné srdce?

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo nepočujete biť svoje srdce? Mozog to zariadi za vás!
Zdroj: thinkstock.com
2016-05-14 06:00:00

Bije neustále, hoci ho nepočujeme a ani necítime, ako bije. Proste bije. Naše srdce je komplikovaný orgán, no to, že ho nepočujeme, má svoje opodstatnenie. V aktuálnej chvíli nás totiž zamestnávajú iné zmysly.

Výskumníci z Center for Neuroprosthetics rozlúšili jednu zo záhad ľudského tela. Podľa nich totiž určitá časť mozgu určuje, ako a ktoré vnemy nás navonok a vo vnútri ovplyvňujú. Mozog vníma vizuálne podnety a vyhodnocuje ich ako menej účinné, ak k nim príde súčasne s tlkotom srdca

„Nie sme objektívni a tiež nevidíme všetko, čo sa ukazuje na našej sietnici tak ako to robí napríkladvideo kamera. Mozog sa sám rozhodne, ktorú informáciu premení v uvedomení. Ale čo je prekvapujúce je, že naše srdce má tiež vplyv nato, čo vidíme,“ povedal Roy Salomon, z Laboratory of Cognitive Neurosience, jeden zo spoluautorov štúdie.

Výskumu sa podrobilo vyše 150 dobrovoľníkov, ktorí boli vystavení vizuálnym stimulom – osem bodovému útvaru, ktorý blikal na obrazovke. Keď tento útvar blikol spolu s tým, ako bije srdce, subjekt len s veľkými ťažkosťami tento tlkot vnímal.

Čo sa vlastne deje v mozgu? 

Pre vedcov bola ale dôležitá iná vec - čo sa v podobných momentoch odohráva v mozgu? 

Istá časť mozgu, insulárny kortex, sa správal ako filter a "zachytávač" vnemov zároveň. Najlepšie sa však na túto časť mozgu mohli pozrieť počas experimentu pri magnetickej rezonancii. Keď vizuálny stimul nebol zosychronizovaný s tlkotom srdca, insulárny kortex pracoval normálne a subjekt vnímal blikajúci objekt bez väčších problémov. Ak nastal opak a blikanie prebiehalo zároveň s tlkotom, aktivita insulárneho kortexu zreteľne poklesla a subjekt takmer vôbec nesústredil na blikajúci objekt. 

„Nechcete, aby vaše vonkajšie vnemy zasahovali do tých vnútorných. Je vo vašom vlastnom záujme, aby sme si boli vedomí, čo je mimo vás. Naše srdce bilo a existovalo, kým sa váš mozog ešte len vyvíjal a formoval. Takže nie je prekvapujúce, že mozog sa snaží potlačiť to, čo je menej viditeľné,“ povedal Roy Salomon.

Je to iné pri psychickej poruche? 

Tep sa často spája s radom psychologických problémov, napríklad úzkostnými poruchami. Pacienti s týmito problémami vnímajú svoju tepovú frekvenciu jasnejšie. Salamon dodáva, že nie len oni si ju uvedomujú, napríklad počas strachu či stresu sme schopní cítiť, ako nám srdce bije.

„Čo však vieme je, že vo väčšine prípadov si náš vlastný srdcový tep neuvedomujeme, pretože existuje osobitá oblasť mozgu, ktorá má za úlohu potlačiť tento vnem,“ uzavrel Salamon. 

Čítajte tiež: Cesnak pred spánkom: Užitočný pomocník alebo zradca? 

2016-05-14 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, sciencedaily.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia