Na týchto 10 vecí pred spaním zabudnite: Nejedna z nich vás určite prekvapí!

Robíte niektorú z týchto 10 vecí? Spánok sa vám bude vyhýbať a vy sa poriadne nevyspíte!
Zdroj: thinkstock.com
2016-03-29 06:00:00

Neustály pracovný stres sa doma strieda s riadením domácnosti, ktorú nie každý zvláda „ľavou zadnou“. Preto sa občas stane, že si večer ľahneme do postele a ešte o pár hodín neskôr pozeráme do stropu a nepomôže ani počítanie ovečiek.

A pritom nás ráno čaká dôležitá porada! Je množstvo faktorov, ktoré ovplyvňujú kvalitu nášho spánku, nemusí to byť iba pracovné vyťaženie.

Pozrite sa, ktorých 10 vecí by sme pred spaním nemali robiť, pretože sa môžu odraziť na nekvalitnom spánku a problémoch so vstávaním!

  1. Pred spaním nikdy nepite – nemyslíme iba na alkohol! Ak sa totiž napijeme bezprostredne pred ľahnutím si do postele, je možné, že sa zobudíme počas odpočinku a budeme musieť ísť na toaletu
  2. Nesnažme sa málo hodín spánku dohnať popoludnajším "šlofíkom" - narušíme tak pravidelnú rutinu spánku, ktorú sme si vypestovali a mozog dostane nesprávne signály. Večer by potom mohol byť zmätený.
  3. Preč s mobilmi a počítačom pred spánkom – svetlo, ktoré vyžaruje obrazovka totiž ruší pokojný spánok. A hoci ste zvyknutí zaspávať pri filme, predsa len treba túto rutinu obmedziť a neskôr zo svojho rituálu zaspávania úplne vytlačiť.
  4. Odložte nie len počítač, ale aj knihu! Svoj obľúbený román či napínave sci fi si neberte so sebou do postele. Čítanie knihy je síce ten najlepší relax, no najmenej hodinu predtým, ako si ľahnete do postele, odložte knihu a nechajte svoju myseľ relaxovať.
  5. Výber matraca si dobre rozmyslite. Pretože matrac je to, na čom budete počas najbližších pár rokov spať a nemala by to byť kúpa nepremyslená. Vždy si dajte radšej viac času na výber, skúmajte a pátrajte, nebojte sa opýtať, čo je pre vás najvhodnejšie.
  6. Posledné jedlo, ktoré ste zjedli pred spaním by malo byť v časovom odstupe dvoch hodín. Ak sa najete pred spaním, riskujete zlé trávenie, búšenie srdca, nehovoriac o „zlých“ snoch.
  7. Ak sa potrebujete ešte viac fyzicky unaviť, cvičiť by ste mali najmenej tri hodiny pred spaním.
  8. Nikdy nechoďte do postele so studenými nohami! Je množstvo spôsobov ako sa zahriať. Ponožky či výhrevné podložky, robte všetko preto, aby boli vaše nohy v teplúčku.
  9. Prísun kofeínu by sme obmedziť, najlepšie je piť kávu približne 4 hodiny pred spaním. Kofeín by mohol narušiť rovnováhu, zamestnať mozog natoľko, že nebude schopný zrelaxovať a dopriať vám komfortný spánok.
  10. Správna poloha je vždy najdôležitejšia! To, ako spíme, ovplyvňuje kvalitu spánku asi najviac. Zaspávajte v polohe, ktorá je pre vás vhodná, na druhej strane pohodlná a správna pre zdravie chrbtice.

Nedarí sa vám zaspať?

Každý z nás iste počul o trikoch, ako rýchlejšie zaspať. Niekto pije mlieko s medom, na niekoho funguje počítanie ovečiek, niekto vyskúšal dychové cvičenia a odvtedy na ne nedá dopustiť.Viete však o tom, že vybavenie spálne je tiež dôležité? Kde si dáte posteľ, na ktorej strane budete spať. Čo ale kvety? Tušíte, ktoré si dať do izby, aby sa vám lepšie a ľahšie zaspávalo? 

Zaobstarajte si tieto kvetiny, dopomôžu k relaxu a upokojeniu mysli!

Ak máte radi kvety, máme pre vás dobrú správu. Existuje niekoľko druhov, ktoré ak máte v spálni, pomôžu vám lepšie zaspať. Pre ktoré by ste mali utekať do záhradníctva?

Levanudľa – kto by nepoznal príjemnú vôňu tejto nádhernej fialovej kvetiny. Používa sa do kozmetických prípravkov, na prevoňanie domácnosti, neraz sa jej aróma spája s upokojením organizmu pred spánkom. Levanduľa totiž pomáha liečiť nespavosť a úzkosť. Ak sa jej pred spánkom nadýchnete, dokáže vás zrelaxovať na maximum.

Aloe vera – zdalo by sa, že táto pomerne nenáročná rastlinka je skôr určená pre starostlivosť o pokožku, no pre spánok je vhodná tiež – dokáže totiž vyčistiť vzduch v spálni, pripraviť prostredie na dokonalý a kvalitný spánok. Nehovoriac o širokom spektre funkcií pri rôznych domácich prácach, detoxikácii tela a upokojenia pokožky.

Jasmín – ak obľubujete jasmínový čaj, máme pre vás dobrú správu. Istá univerzita vypracovala štúdiu, na základe ktorej vieme povedať, že pestovanie jasmínu v spálni sa ukázalo ako veľmi dobrý nápad! Má pozitívne účinky na proces spánku, jej prítomnosť znižuje úzkosť a zlepšuje náladu ihneď po prebudení. A ešte k tomu vyzerá ako vhodný kvetinový doplnok do spálne. 

Čo sa stane, ak svojmu telu nedoprajete dostatok spánku?

Čítajte tiež: Svetový deň spánku: Obľúbená činnosť nás môže zabiť, pozor na tieto príznaky!

Fotogaléria

2016-03-29 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, healthyfoodteam.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia