Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odvrátená strana zmeny času: Stresujúca skúsenosť pre organizmus, ako sa rýchlo adaptovať?

Zmena času na nás nevplýva vždy dobre. Ako sa s ňou čo najrýchlejšie vyrovnať?
Zmena času na nás nevplýva vždy dobre. Ako sa s ňou čo najrýchlejšie vyrovnať? (Zdroj: thinkstock.com)

Opäť nás čaká zmena, na ktorú si, hoci sa deje už od pradávna, nevieme stále zvyknúť. A to je zmena času. Už tento víkend sa posunie ručička hodín dopredu, z druhej hodiny rannej na tretiu. Ako táto zmena vplýva na naše zdravie?

Pre mnohých je zmena času zbytočným krokom, v organizme ale aj v celom fungovaní človeka to spraví zbytočný neporiadok. Sme zvyknutí na istý poriadok, nato, že ráno je skoro svetlo a stmieva sa neskoršie. Po nedeľnej zmene času to bude inak. Ráno bude tma dlhšie a večer sa bude zotmievať neskoršie.

„Posun času môže byť naozaj pre citlivých jedincov problematický. Býva spojený s pocitom únavy a problémami s koncentráciu. Zvlášť nepríjemným môže byť pre malých školákov, ktorí majú výučbu od skorého rána a starších ľudí so zlým spánkom,“ hovorí neurologička Mudr. Eva Feketeová z Neurologickej kliniky Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach.

Nie len z hľadiska nás, ľudí, ale aj z pohľadu neurologičky by sa tieto posuny mali vynechať.

Niekomu to prekáža, iný sa adaptuje pomerne rýchlo

Existujú dva typy ľudí. Jedným hovoríme sovy, ktorým zmena počasia robí naozaj ťažkosti, nakoľko si radi pospia. Druhá skupina – škovránkovia nemajú problém so vstávaním, ani s ponocovaním. Včasné prebúdzanie pre nich nie je žiaden problém. Pre „sovy“ bude skorý nedeľný posun horší, škovránkovia zase túto zmenu privítajú jednoduchšie.

Ako rýchlo sa vieme prispôsobiť?

Možno sa nám zdá, že si na zmenu času nevieme zvyknúť, obvykle sa ale adaptujeme veľmi rýchlo. Zjednodušene sa dá povedať, že trvá jeden deň kým si zvykneme na časový posun jednej hodiny. Je to však veľmi individuálne a každý adaptáciu prežíva rozdielne.

Ak sa povie zmena času, určite vám napadne niekoľko otázok. My sme sa na tie najčastejšie snažili nájsť odpoveď. 

Otázka:  Ako sa počas zmeny cítime? 

Aj tu platí, že každý to prežíva inak. Ak viete telu dopriať kvalitný osem hodinový spánok, bez ohľadu nato, kedy idete do postele, je možné, že sa zobudíte svieži, bez väčších problémov.

Ak však spíte menej ako bežne spávate, pijete večer predtým alkohol či veľa kávy, zmena času sa na vás môže odraziť. Na druhý deň budete mať problémy so sústredením, ak by ste šli do práce, podávali by ste slabšie výkony, unavili by ste sa rýchlejšie ako bežne a tiež by vás „lámalo na spánok“. To nám našťastie tentokrát nehrozí, nakoľko bude víkend.

Otázka: Čo zmena času okrem zdravia ovplyvňuje?

To, ako sa celkovo prispôsobujeme zmenám, vychádza z nášho vnútorného nastavenia, sme ovplyvnení prostredím, správaním ale aj liekmi, ktoré berieme.

Možno sa to nezdá, ale pri zmene času sa mení aj chuť do jedla. Ak nespíme dobre, odrazí sa to aj na našom metabolizme, menia sa naše stravovacie rutiny. Môže sa stať, že budeme mať väčšiu chuť na nezdravé potraviny, na druhej strane môžeme stratiť chuť do jedla.

Posunutie času o hodinu dopredu sa veľmi odrazí na tom, ako sa bude správať náš žalúdok. Predsa len, je to hodina času. Bežne počas noci nejeme, ak sa k tomu pridá hodina, je to predĺženie času a to je významná súčasť našich návykov.

Otázka: Čo na nás najviac vplýva pri zmene času? 

  • Svetlo – svetelné lúče totiž potláčajú vylučovanie melatonínu, hormón, ktorý napomáha lepšiemu spánku. Ak si máme zvyknúť na zmenu času, mali by sme sa mu podľa možnosť buď vyhýbať alebo si ho dopriať čo najviac. Záleží od toho, aká zmena momentálne nastáva.
  • Spánková hygiena – pod týmto termínom by sme si mali predstaviť viacero faktorov, ktoré ovplyvňujú náš spánok. Prostredie či stravovanie v podstatnej miere ovplyvňuje náš spánok.
  • Dopravné nehody – nespavosť, ktorú môžu zmena času spôsobiť, má za následok mierne zvýšenie nehodovosti. Načo ešte musia motoristi myslieť?

Nedostatočný spánok spôsobuje rôzne ochorenia

Ako prvú musíme spomenúť nespavosť, ktorá pacientom spôsobuje bolesť hlavy, depresie, sú náchylnejší na infekcie a zvýšený krvný tlak.

Medzi najčastejšie poruchy spánku patrí syndróm nepokojných nôh, spánkové apnoe (zástavy dychu), parasomnie.

Najčastejším problémom adolescentov a mladých jedincov je syndróm oneskorenej spánkovej fázy – teda posúvanie zaspávania na skoré ranné hodiny a spánok prichádza počas dennej doby. Ako zmena času vplýva na tých najmenších a ako ich na zmenu času pripraviť?

Medzi bizardné ochorenia spánku patrí narkolepsia. Charakterizujú ju záchvaty neodolateľného chorobného spánku – náhleho zaspávania. 

Čítajte tiež: Všetky potrebné informácie o zmene času nájdete tu! 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9