Najnovší hit, ktorý vás zbaví stresu: Psychológovia vyšli s pravdou von, či skutočne funguje!

Detská izba skrýva veľký poklad - omaľovanky, ktoré vás zbavia stresu.
Zdroj: profimedia.sk
2015-11-18 15:15:00

Je chorobou posledných desaťročí. Trpia ním mamičky na materskej, bežní zamestnanci, ale aj študenti či mladšie ročníky. V dnešnej uponáhľanej dobe, kedy sa na nás kladú väčšie nároky, podliehame stresu. Ako s ním skoncovať?

Veľký poklad v detskej izbe

Niet sa čomu čudovať, že ľudia v poslednej dobe hľadajú nové spôsoby, ako znížiť napätie a úzkosť a pritom byť schopní žiť úspešný život. Existuje množstvo rôznych metód relaxácie, ktoré však niektorým nevyhovujú, či dokonca vôbec nepomáhajú. Je tu však najnovší trend, ktorý upokojuje myseľ. Nemusíte ho hľadať, nachádza sa totiž oveľa bližšie, ako si myslíte. Nájdete ho totiž priamo na policiach kníh vašich detí!

Omaľovanky pre dospelých "oslavujú" svoj veľký boom a predstavujú spôsob, ako zatočiť s každodenným stresom, skvele si oddýchnuť a odreagovať sa. Mnohí ich kúzlu už podľahli, patria totiž medzi najpredávanejšie knihy v mnohých internetových obchodoch a kníhkupectvách.

Ako fungujú?

Skutočne však fungujú? Možno sa spoliehať, že nás zbavia nadmerného stresu? Vyjadrili sa k tomu psychológovia, ktorí vyšli s pravdou von.

Podľa odborníkov ide o tichú činnosť, do ktorej sa človek tak zahĺbi, že ľahko zabudne na to, čo sa deje v okolitom svete.

„Ide o aktivitu vyžadujúcu koncentráciu, pri ktorej sa časť mozgu zodpovedná za odozvu na strach dostáva do stavu pokoja. Dosiahne sa tak skutočne upokojujúci efekt," vysvetľuje New Yorkský psychológ Dr. Ben Michaelis.

Aj ďalší odborník, zakladateľ analytickej psychológie Carl Jung, odporúča omaľovanky pre dospelých, ktorí riešia mentálne strasti. Už pred vyše 100 rokmi odporúčal svojim pacientom, aby vymaľovávali obrázky a uvoľnili tak stres. Tým, že sa budú na to sústrediť, upokoja myseľ a každodenné starosti idú bokom.

Podľa psychologičky Glorie Martinezovej sa pri vymaľovávaní aktivujú rôzne časti dvoch mozgových hemisfér.

 „Akcia zahŕňa logiku, pomocou ktorej vyfarbujeme predlohy, a kreativitu, keď miešame farby. Aktivuje sa oblasť mozgovej kôry zodpovedná za zrak a jemnú motoriku (koordinácia nevyhnutná na vykonanie malých a presných pohybov). Relaxácia, ktorá pri tom vzniká, znižuje aktivitu amygdaly, základnej časti mozgu zodpovednej za kontrolu emócii, ktoré sú ovplyvnené stresom.“

Vďaka omaľovánkam sa môžeme presunúť do čias nášho detstva. Táto aktivita doslova prepne náš mozog v čase. Začneme sa tak cítiť oveľa lepšie, keďže detstvo bolo bezstarostné a boli sme vystavení oveľa menšiemu stresu. Psychológ Antoni Martinez ich jednoznačne odporúča ako relaxačnú techniku, ktorú možno využiť na vstup do kreatívnejšieho, slobodnejšieho stavu vedomia.

Čítajte tiež: Drahé krémy odteraz patria do koša: Neuveriteľné, čo pomohlo žene omladnúť!

2015-11-18 15:15:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: huffingtonpost.co.uk, thespiritscience.net

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia