Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nemôžete odolať zverejňovaniu svojich selfie fotiek? Pribrzdite, inak sa s vami toto stane!

Aj Justin Bieber podľahol fenoménu selfie.
Aj Justin Bieber podľahol fenoménu selfie. (Zdroj: profimedia.sk)

Aktuálny trend či móda. Také je fotenie samého seba tzv. selfie, ktorému podľahlo množstvo ľudí na svete. Nie je nič zlé na tom, odfotografovať sa a zverejniť na sociálnych sieťach, aby si to všimli vaši priatelia. Ale čo ak to už preháňate?

Nová štúdia prišla so zaujímavým zistením v súvislosti so selfie fotkami. Tí, ktorí uverejňujú a zdieľajú takéto fotky môžu mať psychopatické sklony! Takéto správanie sa pritom začína nevinne ako narcizmus. Ten patrí, rovnako ako hystéria, k raným vývojovým poruchám osobnosti. Vytvára sa v období útleho detstva, narcis má pocit, že nepotrebuje pomoc, pretože mu nebola venovaná dostatočná starostlivosť a vedome si tak vytvoril obranu pred svetom. Má sa za sebestačného a dáva o tom patrične vedieť.

Psychopati a narcisti

Týka sa to však mužov, u ktorých je selfie zriedkavejšie ako u žien. Štúdia z univerzity v Ohiu zistila, že správanie mužov, ktorí robia príliš veľa selfies môžu vyústiť až do psychopatického správania. Psychológovia pozorovali až 800 mužov vo veku od 18 do 40 rokov a ich fotografie zo sociálnych sietí. Výsledky ukázali, že muži závislí na selfie fotkách majú sklony k psychickým poruchám.

„Tieto výsledky nás síce neprekvapili, no očakávali sme, že osoby, ktoré pridávajú veľa selfie fotiek na internet, budú mať narcistické a psychopatické vlastnosti. Ide vôbec o prvý vedecký dôkaz, ktorý tento fakt zaznamenáva,“ upozorňuje americká docentka Jesse Foxová.

Ide pritom o mužov, ktorý sa odfotografujú a pred uverejnením na sociálnych sieťach ešte retušujú a upravujú. Tak zvečňujú samých seba, sú narcistickí a majú aj iné vlastnosti zo spektra psychopatie. Docentka Foxová však upozorňuje, že úprava snímok pred zverejnením súvisí hlavne s narcizmom. Ako ďalej dodala, títo muži očakávajú spätnú väzbu od priateľov, ktorých majú na sociálnych sieťach viac ako ostatní. Každý jeden ohlas, ktorý súvisí so zverejnenou fotkou ich podporuje k tomu, aby pridávali viac svojich snímok a vlastnú hodnotu zakladali na svojom výzore. Ide o bludný kruh, z ktorého sa len ťažko dostať von..

Selfie ako choroba?

Minulý rok dokonca psychiatri údajne podľa niektorých zdrojov varovali, že neustále fotografovanie autoportrétov a ich zdieľanie s inými ľuďmi pomocou sociálnych sietí je spôsobené mentálnou poruchou. Ochorenie dokonca dostalo aj názov selfitída, ktorá je však nevyliečiteľná. Ľuďom, trpiacim týmto ochorením, sa odporúča podstúpiť tzv. kognitívno-behaviorálnu terapiu, ktorá sa zameriava na aktuálne prežívanie a chovanie. O tejto správe sa síce hovorí ako o hoaxe, no s istotou možno povedať, že časté fotografovanie svojej osoby, retušovanie, úprava a následné zverejnenie snímok, nie je normálne..

Oparstop obsahuje hadí toxín štrkáča brazílskeho (Crotalus durissus), ktorý pôsobí proti jednoduchému oparu (herpes simplex), urýchľuje vyhojenie presknutého pľuzgierika a ošetruje zapálené kútiky, popraskané pery a poúrazové poranenia pier.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9