5 úžasných vecí, čo robí váš mozog, keď spíte: Prekvapí vás, čo sa vtedy deje!

Čo robí váš mozog, keď spíte?
Zdroj: thinkstock.com
2014-10-01 11:00:00

Približne tretinu svojho života strávi človek spánkom, ktorý je dôležitý pre naše zdravie a celkovú pohodu. Počas spánku je síce naše telo v pokoji, no mozog sa práve vtedy začína naplno prejavovať. Neuveriteľné, čo sa vtedy stane!

Čo všetko robí mozog počas toho, ako odpočívame?

Robí rozhodnutia

Nedávna štúdia, publikovaná v časopise Current Biology zistila, že mozog spracováva informácie aj počas spánku a potom ich používa na rozhodovanie v bdelom stave. Výskumníci požiadali účastníkov, aby kategorizovali hovorené slová. Napríklad jednu skupinu tvorili slová týkajúce sa zvierat alebo predmetov, pričom ich mali zaradiť do správnej kategórie stlačením pravého alebo ľavého tlačidla. Keď sa úloha zautomatizovala, potom ich uložili k spánku. Aj počas spánku účastníkov vedci pokračovali a hovorili ďalšie nové slová z daných kategórii. Prístroje na monitorovanie mozgu zistili, že aj keď účastníci spali, ich mozgy ďalej spracovávali informácie a vytvárali motoriku pravej a ľavej ruky na základe významu slov, ktoré počuli.

Vytvára a upevňuje spomienky

Kým spíte, mozog vytvára nové spomienky, konsoliduje staršie a prepája novšie so skoršími spomienkami počas režimu REM i potom. Nedostatok odpočinku by mohol mať významný vplyv na hipokampus, čo je oblasť mozgu, ktorá sa podieľa na vytváraní a upevňovaní pamäti. Z tohto dôvodu hrá spánok dôležitú úlohu v učení - pomáha upevniť nové informácie, ktoré neskôr použijeme. Spánkom vlastne pripravíme mozog na formáciu a ukladanie myšlienok.

Popremýšľajte nabudúce, či obetujete celú noc na učenie! Lepšie je naučiť sa cez deň a poriadne sa vyspať, aby sa vám informácie v hlave lepšie "uložili". V opačnom prípade by potom mohla schopnosť naučiť sa nové veci na druhý deň klesnúť až o 40 percent!

Robí tvorivé spojenia

Spánok môže podporiť vznik určitých spojení v mozgu. Preto sa stáva, že keď sa zobudíme, zrazu sa na určitú vec pozeráme iným spôsobom ako včera a rozmýšľame inak. Po prebudení je dokonca o 33 % väčšia pravdepodobnosť, že mozog vytvorí spojenie medzi zdanlivo nesúvisiacimi myšlienkami. Prišla na to štúdia z roku 2007, ktorú vykonali experti z University of California Berkeley.

Zbaví vás toxínov

Výskumníci z University of Rochester zistili, že mozog vtedy likviduje poškodené molekuly, ktoré sú spojené s procesom neurodegenerácie. Výskum sa realizoval na myšiach, u ktorých priestor medzi mozgovými bunkami vzrástol, zatiaľ čo boli v bezvedomí. Mozog im vyplavil toxické molekuly, ktoré získali počas bdenia. Nie nadarmo sa hovorí, že spánok čistí mozog.

Ak málo spíte, váš mozog nemá dostatok času na upratanie toxínov, ktoré by mohli mať za následok urýchlenie neurodegeneratívnych ochorení, ako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba.

Učí sa, ako vykonávať fyzické úlohy

Mozog ukladá informácie do dlhodobej pamäte cez tzv. spánkové vretená, čiže zhluky mozgových vĺn v silných frekvenciách, ktoré sa vyskytujú v priebehu REM spánku. Tento proces môže byť obzvlášť užitočný pre ukladanie informácií týkajúcich sa pohybových úloh, ako je riadenie, ovládanie tenisovej rakety alebo cvičenia nových tanečných pohybov tak, až sa napokon tieto úlohy stanú automatickými. V priebehu REM spánku mozog prenáša krátkodobé spomienky uložené v motorickej kôre do spánkového laloku, kde sa dostanú do dlhodobej pamäte.

"Cvičenie počas spánku má zásadný význam pre neskorší výkon. Preto, ak sa chcete zlepšiť napr. v golfe, doprajte si dlhší spánok," dodal na záver James B. Maas, odborník na spánok na Cornellovej univerzite.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-10-01 11:00:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: huffingtonpost.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia