Pozor, tento syndróm si teraz vyberá svoje obete: Môže dostať aj vás!

Deťom sa končia prázdniny, návrat do školy bude pre to pre ne ťažký.
Zdroj: thinkstock.com
2014-08-28 06:00:00

Letné prázdniny sa chýlia ku koncu. Blíži sa škola a kolotoč každodenných pracovných povinností. Toto obdobie je nepochybne jedno z najdepresívnejších v roku, preto mnohí podliehajú syndrómu, ktorý ich môže úplne pohltiť!

Depresie z konca prázdnin

Poprázdninový syndróm alebo „Post-Holiday“ syndróm trápi množstvo dospelých i detí, ktorých opäť čaká práca a škola. Podľa jednej španielskej vedeckej štúdie trpí týmto syndrómom 35 percent pracujúcich ľudí medzi 25 a 40 rokov. Ide o depresiu spôsobenú návratom do pracovného procesu či do školy, ktorá má našťastie prechodný charakter. Človek môže byť unavený, má zníženú chuť do jedla, hnačky, nevie sa na nič sústrediť, trpí nespavosťou, bolesťou v svaloch, je podráždený a smutný.

Profesor Michael Baigent hovorí, že niet divu, ak sa ľudia cítia zle po psychickej stránke, keďže sa končia letné prázdniny.

''Cez prázdniny robia omnoho príjemnejšie činnosti, než v bežných dňoch. Takže, ak s tým skončia, majú depresie. Aj preto je dobré rutinné dni vyplniť určitými aktivitami, ktoré nám robia radosť,“ povedal Michael Baigent.

V zahraničí trpí viac ľudí

Poprázdninový syndróm môže potrápiť hlavne deti, ktoré sa po dlhšej dobe chystajú zasadnúť do školských lavíc. U nás pravdepodobne nie je toľko dospelých, ktorí by trpeli depresiami z návratu do práce. Najbežnejšie sú týždenné až dvojtýždenné dovolenky, behom ktorých sa človek nestihne toľko odpútať od reality. Iné je to v krajinách ako napr. Luxembursko, kde si ľudia berú dovolenku aj na celý mesiac. Dokonca aj tí, ktorí pracujú, zvyknú hlavne v auguste zvoľniť tempo. Pre nich je začiatok septembra veľmi ťažký a krutý. Výskyt poprázdninového syndrómu sa u nich tým pádom znásobuje.

Ako s tým bojovať?

Organizujte výlety

To, že sa začali naplno pracovné a školské povinnosti ešte neznamená, že by ste mali byť až do ďalších letných prázdnin len doma. Robte si výlety aspoň cez víkend. Je toľko možností! Pozrite si romantické Benátky alebo absolvujte zájazd do Prahy.

Doprajte si čas na aklimatizáciu

Ak je to možné, vráťte sa z dovolenky domov pár dní pred nástupom do práce. Urobíte chybu, ak ledva dorazíte domov a už sa vrhnete do práce. Doznievajúci príjemný pocit z prázdnin tak okamžite zabijete. Bude dobré, ak ešte nejaký ten čas strávite doma a pospomínate si na pekné zážitky, ktoré ste v uplynulých dňoch zažili.

Plánujte

Letné prázdniny sú fuč, pred nami sú len povinnosti a ďalšie leto veľmi ďaleko. Aj preto ste pesimisticky naladení a sužuje vás pocit prázdnoty, keďže sa nie je na čo tešiť. Myslíte si, že nič príjemné nás v najbližšej dobe nečaká? Plánujte si dopredu, kam pôjdete! Blíži sa veľká oslava tridsiatky vášho kamaráta? Alebo máte niekoho z rodiny v zahraničí a chystáte sa ho navštíviť? Stačí aj večera v luxusnom hoteli, kde si nikdy neboli či chata s kamarátmi. Aj takéto maličkosti potešia.

Zmeňte svoj vzhľad

Odborníci sa jasne zhodujú na tom, že kaderník alebo obnova šatníka vás ihneď rozptýli a pozitívne naladí. Rovnaký efekt bude mať akákoľvek zmena, napr. inak sa učesať a dať si viac na sebe záležať. Tak sa zbavíte naučených pohybov, ktoré boli pred prázdninami súčasťou rutiny.

Ak je vaše dieťa smutné, že musí zasadnúť do školských lavíc, odborníci odporúčajú, aby ste im zdôraznili pozitívne aspekty návratu do školy. Nezabudnite im pripomenúť, že sa po dlhšej dobe stretnú s kamarátmi a zažijú veľa zábavy!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-08-28 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia