Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Za smrťou Robina Williamsa nie sú depresie: Psychológ odhalil, čo ho mohlo zabiť!

Prečo zomrel talentovaný a obľúbený herec Robin Williams.
Prečo zomrel talentovaný a obľúbený herec Robin Williams. (Zdroj: profimedia.cz)

Oscarový herec a komik Robin Williams sa obesil vo svojom dome v Kalifornii. Táto správa zarmútila mnohých fanúšikov, pretože patril medzi obľúbených hercov Hollywoodu. Čo bolo na vine? Prečo si známy herec vzal život?

Robin Williams miloval herectvo, venoval sa mu už od detstva. Bol prijatý na známu a prestížnu školu Juilliard School v New Yorku, čo je americká akadémia pre umenie. Jeho sláva stúpala a onedlho ho poznal celý svet. Keďže stvárnil množstvo úloh v komediálnych filmoch, človek by si pomyslel, že je šťastný. Práve naopak. Herec v skutočnosti bojoval s ťažkou depresiou, závislosťou od alkoholu a kokaínu a dokonca trpel Parkinsonovou chorobou v ranom štádiu. 

Je za tým zúfalstvo?

V uplynulých mesiacoch sa herec podrobil liečbe. Zo závislosti sa nakoniec údajne vyliečil, no čo jeho smutná duša? Podľa psychiatra Marka Goulstona, MD nie sú na vine depresie, kvôli ktorým si Robin Williams siahol na život. Ako uviedol pre internetový magazín Psychology Today, údajne ho zabilo zúfalstvo. Aj keď zúfalstvo možno považovať za jeden z prejavov depresie, ktorej je súčasťou,  podľa psychiatra ide o iný duševný stav. Depresia je omnoho vážnejší stav ako je zúfalstvo a beznádej.

Mark Goulston, MD tvrdí, že za zúfalstvom sa skrývajú pocity ako beznádej, bezcennosť, pocit zbytočnosti, bezmocnosť a bezvýznamnosť. Trpel týmto všetkým aj Robin Williams?

Smútok skrýval za úsmev

Je zvláštne, že človek, ktorý stále rozosmieval milióny ľudí a všade rozdával úsmevy a dobrú náladu, v skutočnosti vo svojom vnútri trpel.

"Byť vtipný neznamená, že človek je automaticky aj šťastný. Samozrejme že to neplatí pre komikov všeobecne, ale komédia a humor sú jedným zo spôsobov, ako bojovať s depresiou, úzkosťami, bolesťou či inými ťažkými stavmi. Dokonca niektoré aspekty porúch nálad, ako je mánia podporujú tvorivé a originálne myslenie typické pre komikov. Často ľudia používajú v bežnej konverzácii slovo depresia skôr ako synonymum pre smútok, no z odborného pohľadu sa jedná o veľmi vážny stav, ktorý je intenzívnejší než smútok, trvá dlhšie a zasahuje výrazne do každodenného fungovania," povedal psychológ Mgr. Andrej Jeleník zo zdravotného centra Mind and Body.

Ako ďalej odborník uvádza, niektorí ľudia sa izolujú, iní sa snažia redukovať bolestné pocity alkoholom, ďalší rozosmievaním druhých, bohužiaľ samo o sebe to dlhodobo nefunguje. Aj preto zrejme herec siahol po alkohole a drogách, čo vypuklo až do závislosti. Istým spôsobom bol závislý aj na rozosmievaní druhých. Jedno obdobie počas dvoch rokov vraj stihol nakrútiť až 8 komediálnych filmov!

Nepotláčajme emócie

Čo presne bolo za samovraždou komediálneho herca, to sa nikdy nedozvieme. Môžeme len polemizovať, či za tým mohlo byť skutočne zúfalstvo alebo vážnejší stav - depresia, kvôli ktorej si mnohí siahajú na život. 

"Množstvo ľudí, ktoré každoročne zomiera na depresiu či užívanie alkoholu poukazuje na to, ako málo pozornosti venujeme zdravšiemu zaobchádzaniu s ťažkými emóciami, ktoré nám pripomínajú vlastnú zraniteľnosť a ako sa ich snažíme potláčať," povedal na záver Mgr. Andrej Jeleník.

Dúfajme, že Robin Williams teraz rozosmieva celé nebo a konečne je aj vo svojom vnútri šťastný...

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9