Blázni alebo normálni ľudia? Čo sa môže teroristom premietať v hlave!

Teroristi, ktorí útočia na ľudí, v skutočnosti nie sú duševne chorí!
Zdroj: thinkstock.com
2015-01-12 06:00:00

V uplynulých dňoch Paríž čelil trom útokom, pri ktorých vyhaslo 17 ľudských životov! Teroristické útoky už vo svete pomaly nie sú ničím výnimočným. Kto môže byť schopný zaútočiť na ľudí a v priebehu okamihu im vziať to najcennejšie – život?

Čo je to vlastne terorizmus? V odborných publikáciách má desiatky rôznych definícií. Považuje sa za istú formu extrémne prejavenej agresie. Je to použitie hrozby alebo násilia, prípadne vydierania, donucovania alebo publicity z politických, mocenských, egoistických či náboženských príčin. Chápe sa ako násilná metóda činnosti extrémistických hnutí. Typické je pre ňu organizované a systematické deštruovanie a vraždenie alebo hrozba týmito postupmi, určenými k zastrašovaniu a vydieraniu štátnych orgánov či obyvateľstva.

Motívmi teroristických útokov môže byť zisk, uznanie, nenávisť, hnev, zlosť, afekt, experiment, vandalizmus či najnebezpečnejší motív ako motív ideológie, ktorý súvisí s náboženským terorizmom.

Duševne chorí?

Každý z nás je jedinečný svojou osobnosťou a tým, ako sa správa. Množstvo ľudí je presvedčených, že majú teroristi určitú osobnosť alebo trpia duševným ochorením, ktoré ich predurčuje k terorizmu. Omyl! Keby mali určité psychologické charakteristiky, bolo by ľahké určiť tých, ktorí z nich majú sklony k terorizmu a tým zmierniť alebo odstrániť teroristické útoky. Bohužiaľ, také ľahké to nie je...

Väčšina teroristov nie je duševne chorých a pravdepodobne nemajú ďalšie určité psychologické nedostatky. Neexistuje na to žiadny dôkaz, čo sa potvrdilo na výročnom zasadnutí psychiatrov na Royal College. Profesor Scott Atrani, výskumný riaditeľ antropológie v Národnom centre pre vedecký výskum v Paríži a učenec na John Jay College of Criminal Justice v New Yorku tiež s tým súhlasí a tvrdí, že nie sú dôkazy o tom, že teroristi majú poruchy osobnosti.

Náplasť proti bolesti ACE vám poskytne úľavu pri bolestiach kĺbov a šliach, pri reumatických a poúrazových bolestiach a bolestiach z preťaženia!

Pozrite sa na príklady dvoch teroristov, u ktorých psychiatri skúmali duševný stav:

Nórsky atentátnik Breivik

Jeden z najznámejších teroristov je Breivik, ktorý sa priznal k odpáleniu bomby vo vládnej štvrti v Oslo, ktorá pred dvoma rokmi zabila osem ľudí. Je taktiež zodpovedný za životy 69 ľudí, ktorých zastrelil v letnom tábore labouristickej strany v ten istý deň na ostrove neďaleko hlavného mesta. Cieľom tohto neľudského činu bolo vraj potrestanie vlády za jej proimigračnú politiku.

Duševný stav tohto masového vraha skúmali niekoľko mesiacov desiatky nórskych psychiatrov.  Sledovali ho nepretržite 24 hodín denne v osobitne vybavenej väzenskej izbe, pričom z bezpečnostných obáv sa sledovanie vraha nekonalo v psychiatrickej nemocnici.

Prvá psychiatrická správa označila nórskeho atentátnika za nepríčetného, čo však považoval za klamstvo. Podľa druhej správy bol zase zodpovedný za svoje činy. Dokonca dvaja súdom menovaní psychiatri zase dospeli k záveru, že Breivik bol v právnom zmysle duševne chorý, pretože trpí paranoidnou schizofréniou. Niektorí psychiatri zase tvrdili, že nežije v reálnom svete. Je teda jasné, že psychiatri si navzájom protirečili. Naopak, sudkyňa dala najavo, že ho nepovažuje za psychicky labilného človeka, ale jednoducho za klamára.

Údajne však už ako dieťa skončil v rukách detských psychiatrov a bol umiestnený v dennom stacionári pre psychicky labilné deti. Lekár dospel neskôr k záveru, že sa jeho psychický stav stále zhoršuje a dokonca môže byť nebezpečenstvom pre spoločnosť.

Nakoniec sa ukázalo, že Breivik bol príčetný a zodpovedný za svoje činy, čím tak skončil vo väzení na 21 rokov. Psychiatrii, ktorej sa tak obával, sa vyhol. Masový vrah, ktorý zavraždil desiatky nevinných ľudí, nebol duševne chorým človekom.

Prvý Slovák súdený za teroristický čin

Bohužiaľ, ani Slovensko nie je výnimkou, čo sa týka teroristických útokov. Ladislav umiestnil do plechového odpadkového koša pri vchode do prevádzky rýchleho občerstvenia v Košiciach nástražný výbušný systém naplnený klincami s elektronickým spúšťačom. Našťastie sa nikomu nič nestalo. Ide však o prvého Slováka, ktorého súdili za teroristický čin.

Obžalovaný Ladislav sa údajne liečil na psychiatrickom oddelení v nemocnici pre odsúdených. Viackrát ho navštívil súdny znalec z odboru psychiatrie, ktorý ho pozoroval a skúmal jeho duševný stav. K dispozícii mal aj jeho zdravotnú dokumentáciu z predchádzajúceho obdobia. Ako znalec uviedol vo výpovedi, Ladislav trpel poruchou osobnosti – psychopatiou. Označuje ľudí, pre ktorých sú charakteristické povahové črty ako necitlivosť, ľahostajnosť, potreba silných stimulov, vysoká impulzívnosť, absencia výčitiek svedomia či nedostatok empatie. Údajne tým nebola znížená jeho schopnosť rozpoznať nebezpečnosť konania a vedel ho ovládať.

Podobne ako u Breivika, bol zodpovedný za svoje činy a vedel, čo robí.  Konal plánovane a premyslene. Pre spoločnosť však nebol nebezpečný, preto jeho ochranná liečba bola zamietnutá. V jeho prípade tiež nejde o motív spôsobený duševnou chorobou.

Sú nevypočítateľní

Teroristi sa síce dopustili skutkov zla, ale sú to normálne ľudské bytosti. Niečo ich motivuje k tomu, aby spáchali akty násilia. Terorizmus je však nevypočítateľný. Nikto nevidí do hláv teroristov a nikto nemôže presne vedieť, čo majú skutočne v úmysle. V konečnom dôsledku, terorizmus možno považovať za sociálnu diagnózu, ktorá je liečiteľná...

Anxiolan GL ponúka účinnú pomoc pri nepokoji, úzkosti a napätí. Obsahuje kombináciu extraktu valeriány lekárskej a ľubovníka bodkovaného. Ľubovník tlmí strach a nervozitu a má upokojujúci účinok a valeriána pomáha prim pocite úzkosti! 

2015-01-12 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Sxc.hu  |  Zdroj: medicalnewstoday.com, psychologytoday.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia