MUDr. Bachratá: Traumatizujúce udalosti môžu spustiť ochorenia

MUDr. Lenka Bachratá je všeobecnou lekárkou, ktorá sa venuje aj psychosomatickým ochoreniam.
2013-06-15 10:30:00

Vedeli ste o tom, že únava, zdravotné problémy s očami i bolesti pohybového aparátu môžu súvisieť s psychickými problémami? Tvrdí to všeobecná lekárka MUDr. Lenka Bachratá, ktorá bola 13. júna online v magazíne Vysetrenie.sk. Online rozhovor bol o psychosomatických ochoreniach, čitatelia sa mali možnosť lekárky opýtať na vplyv psychiky na zdravie človeka. Pozrite sa na to, čo lekárka prezradila v online rozhovore!

Čitatelia chceli pomoc od MUDr. Lenky Bachratej, keď si nevedeli rady so svojimi zdravotnými problémami. Ani lekári im nevedeli pomôcť, preto ich zaujímalo, čo je ich príčinou, ale i to, či nie je na vine psychika.

Stres a zdravotné problémy

Podľa MUDr. Bachratej nie je dobré snažiť sa stresujúcu situáciu potláčať, pretože na ňu hneď zareaguje vaše telo. Aj keď sa stresom v živote nedá vyhnúť, efektívnejšie je naučiť sa ich spracovať tak, aby nám neubližovali. Využite ich naopak na „otužovanie“ a posilňovanie svojej schopnosti prežiť aj v živote plnom nástrah a prekážok.

Stres môže byť dôvodom zdravotných problémov, pričom sa môžu objaviť až po tom, ako ustúpi.

Zdravotné problémy sa často dostavia práve po skončení dlhodobej stresujúcej situácie – je to spojené jednak s vyčerpaním zdrojov a kompenzačných mechanizmov, ale aj s určitou ochranou tela počas stresu, ktorá umožňuje človeku v ohrození prekonať aj nemožné, aby sa zachránil,“ upozorňuje MUDr. Bachratá.

Únava a psychika

Lekárka tiež varuje, že ak je niekto veľmi unavený a nezvláda bežné činnosti, problém môže súvisieť nielen so zdravotnými ťažkosťami, ale môže mať na tom podiel aj psychika.

Únava môže byť v súvislosti s mnohými telesnými aj psychickými problémami, preto odporúčam najskôr komplexné lekárske vyšetrenie a ak vám nič nezistia, je vhodné pokračovať s psychosomatickým vyšetrením a psychoterapiou, ktorá vám môže pomôcť nájsť miesto, kde sa to celé „zaseklo“,“ radí MUDr. Bachratá.

Pozor na traumatizujúce udalosti

Traumatizujúce a stresové udalosti môžu poriadne zamávať so životom človeka. Dlhodobé problémy v rodine či smrť blízkeho človeka -  aj to môže spôsobiť nespavosť, vysoký krvný tlak či poruchu štítnej žľazy. Ak si človek nevie poradiť sám, je na mieste pomoc psychoterapeuta.

„Zdravotné problémy majú súvislosť s traumatizujúcimi udalosťami života. Tie sú zrejme miestom, kde treba začať. Každý v živote niekedy prežije udalosť, ktorú je veľmi ťažké zvládnuť, ktorá zamáva celým našim životom. Ale nikdy nesmie byť dôvodom k rezignácii. Každú takúto udalosť potrebujeme precítiť, prežiť a spracovať, aby sme sa vedeli posunúť ďalej. Ak to nezvládne naša duša, zastúpi ju naše telo so svojimi príznakmi,“ povedala MUDr. Bachratá.

Psoriáza a psychika

Vedeli ste o tom, že psoriáza je považovaná za jedno z „typicky psychosomatických“ ochorení? Ako prezradila MUDr. Bachratá, v jej klinických prejavoch hrá významnú rolu psychický stav (popri genetickej dispozícii, faktoroch prostredia a životospráve).

„V každom prípade je ale v mnohých prípadoch možné dosiahnuť u psoriázy klinické zlepšenie prostredníctvom dosiahnutia duševnej rovnováhy, práce s emóciami a všímavosťou. Niekoľko skúseností so zlepšením kožného nálezu na podklade dosiahnutia duševnej rovnováhy máme,“ povedala MUDr. Bachratá.

Čo ešte môže mať súvislosť s psychickým stavom?

Problémy s očami

Psychika môže hrať rolu aj pri problémoch s očami. Ak vás trápia opuchy očí, pálenie, slzenie či zhoršovanie zraku a napriek početným vyšetreniam sa nič nezistí, problém môže byť aj v psychike.

Bolesti pohybového aparátu

Bolesti pohybového aparátu môžu mať (a často majú) súvislosť s psychickým stavom. Zvýšené psychické napätie zvyšuje aj napätie v svaloch – a ak pretrváva dlhodobo, môže sa stať z bolestí chrbta chronický problém. Za tieto bolesti môžu aj nevhodné pohybové stereotypy, dlhodobé sedenie a nevhodná fyzická námaha. Preto je v tomto prípade vhodné komplexné vyšetrenie.

Znížená funkcia štítnej žľazy

Znížená funkcia štítnej žľazy je často sprevádzaná depresívnym ladením – niekedy to môže byť jej jediný príznak,“ povedala MUDr. Bachratá.

Prečítajte si celý online rozhovor so všeobecnou lekárkou MUDr. Lenkou Bachratou.

2013-06-15 10:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: MUDr. Lenka Bachratá  |  Zdroj: MUDr. Lenka Bachratá

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia