MUDr. Lenka Bachratá bola online: Nie je ideálne potláčať stres

MUDr. Lenka Bachratá je všeobecnou lekárkou pred dospelých, ktorá sa venuje aj liečbe psychosomatických ochorení.
2013-06-13 09:00:00

MUDr. Lenka Bachratá je všeobecnou lekárkou pre dospelých, ktorá pôsobí v zdravotnom centre Mind&Body. V dnešnom online rozhovore v magazíne Vysetrenie.sk prezradila, ako môžu traumatizujúce udalosti spustiť rôzne zdravotné problémy, ale i to, že únava môže byť v súvislosti s mnohými telesnými aj psychickými problémami. Online rozhovor bol venovaný všetkému, čo súvisí so psychosomatickými ochoreniami.

Keď bolí duša, bolí i telo

To, ako sa cítime, ako prežívame svoj život, ako zdolávame nástrahy a zmeny v našom živote a ako zvládame stresujúce okolnosti, významne ovplyvňuje aj naše zdravie. Problémy duše sa odrážajú na problémoch tela a ich liečba metódami modernej medicíny často nepomáha, ak pri tom neliečime aj dušu.

Všetci sme v priebehu života zažili, že telo zreteľne reaguje na náš aktuálny duševný stav: pri strese a nervozite sa nám rozbúši srdce, potia sa nám ruky, rozbolí nás žalúdok alebo dostaneme hnačku. Za mnohými ochoreniami – vysokým tlakom, problémami s trávením, za kožnými či opakovanými infekčnými ochoreniami – sa niekde v pozadí ukrýva práve naša psychika.

Psychosomatická medicína na Slovensku

Vo viacerých štátoch Európy – najmä v Nemecku, Škandinávii, ale už aj v Českej republike -  sa však začína presadzovať tzv. psychosomatická medicína, ktorá mnohé chronické ochorenia dokáže liečiť práve vplyvom na psychiku. Aj na Slovensku sa začínajú objavovať prvé lastovičky. Jedným z nich je zdravotné centrum Mind&Body v Bratislave, kde sa o zdravie pacientov psychosomatickým prístupom stará popri MUDr. Lenke Bachratej aj psychoterapeut a fyzioterapeutka.

MUDr. Lenka Bachratá bola 10 rokov lekárkou na internom a kardiologickom oddelení. Pred niekoľkými rokmi sa rozhodla vybudovať zdravotné centrum, ktoré by k starostlivosti o zdravie pristupovalo trochu inak – viac preventívne a viac ľudsky. Výsledkom je zdravotné centrum Mind&Body, kde sa ako všeobecná lekárka obklopila odborníkmi, spolu s ktorými hľadá spôsoby, ako nájsť a liečiť skutočnú príčinu zdravotných problémov, ktorá často tkvie v duši človeka. A hlavne, ako týmto ochoreniam predchádzať zdravým rozumom, zdravým pohybom a zdravým prístupom k životu.

Množstvo čitateľov si nevedelo rady so zdravotnými problémami, preto sa obrátili na všeobecnú lekárku pre dospelých MUDr. Lenku Bachratú, ktorá bola dnes online od 11:00 v magazíne Vysetrenie.sk. Pozrite sa na online rozhovor!


Online rozhovor

2013-06-13 10:55:32 - otázka od: Dasa Ako sa da dostat k vam na vysetrenie a hradi toto vysetrenie poistovna?Dakujem za odpoved Dobrý deň, záleží, aké vyšetrenie očakávate. Ja ako všeobecný lekár mám zmluvy so všetkými poisťovňami v prípade, že sa prihlásite do celoročnej starosltivosti, ale naša komplexná psychosomatická starostlivosť bohužiaľ poisťovňami preplácaná nie je. Ponúkame buď jednorazové vyšetrenia, alebo dlhodobejšiu starostlivosť, ktorá je ale do veľkej miery hradená samotným klientom.

2013-06-13 10:56:12 - otázka od: Lucia Dobrý deň, chcela by som sa Vás spýtať jednu otázočku. Už dlhšiu dobu mám zdravotné problémy rôznych druhov, v priebehu 1 a pol roka som mala 2x pásový opar, teraz mám na vaječníku cistu, celé ústa sa mi posiali herpesom pričom som nebola chorá, nemala som chrípku ani angínu. Snažím sa užívať na imunitu prípravky z hlivy ústricovitej, jem naozaj poctivo veľa čerstvej zeleniny a ovocia napriek tomu ma neustále trápia zdravotné problémy. Neviem či to môže mať nejaký súvis no doma zazívam rodiiné problémy dlhšiu dobu, hovoríme o rokoch. Ide konkrétne o nezhody s matkou, ktorá je veľmi výbušnej a hádavej povahy. Zistili mi aj tetániu, po takých vypätých dnoch dostanem tetanický záchvat - krče, rýchla frekvencia dýchania, vysoký tep. Už som sa naučila s tým žiť, len by ma zaujímalo či ostatné choroby môžu byť dôsledkom neustálych stresov a nervov ktoré zazívam, pričom ja som kludnej povahy, nie som nejaká nerváčka, skôr naopak, no tlak okolia tomu neprospieva. Veľmi by som bola povďačná keby ste mi odpovedali na moju pomerne dlhšiu otázku. Vopred ďakujem. Pekný deň, Lucia z Trnavy - Milá Lucia, nie je ľahké posúdiť, akého pôvodu sú Vaše problémy súvisiace s oslabenou imunitou, aj keď sa podľa Vášho popisu zdá, že by tam mohla byť súvislosť s problémami v rodine. Tetanický záchvat býva najčastejšie provokovaný hyperventiláciou, t.j. rýchlym a plytkým dýchaním, ktoré mení pH vnútorného prostredia smerom k alkalóze (zásaditosti). Táto hyperventilácia môže byť spôsobená psychickým stavom spojeným s nadmerným stresom a úzkosťou, ktoré nie sú zvládnuté optimálnym spôsobom. Nemám o Vás dosť informácií, ale v zásade sú možné dva prístupy (optimálne je skombinovať obidva spolu): prvý, ako akútne riešenie, je naučiť sa čo najúčinnejšie zvládať stresujúcu situáciu pomocou dýchania alebo relaxačných techník, druhá (dlhodobejšia) je pomocou psychoterapie nájsť príčinu Vašich ťažkostí (zrejme v rodinných vzťahoch) a rovnakým spôsobom sa snažiť ju liečiť.

2013-06-13 10:58:40 - otázka od: Sklenková Dobrý deň prajem, rada by som vedela ako sa mám zachovať a správať voči synovi, ktorý sa nevie zaradiť do života. IQ má veľmi vysoké, je veľmi nadaný, no jeho psychické predpoklady mu bránia uplatniť sa. Nevie sa stále nájsť, VŠE skončil v 3. ročníku /podľa mňa z dôvodu psychických problémov, ktoré vyplývajú so sústredenosťou a nedôverou v seba samého - už dvakrát sa pokúsil o samovraždu/, stále má plány do budúcna, avšak nikdy ich nenaplní. Chcel ísť učiť do afrických krajín, kvôli tomu išiel do Prahy študovať TEFL, darilo sa mu, no keď prišlo na záverečné skúšky, nezúčastnil sa. Už som rozmýšľala na invalidným dôchodkom, no jeho psychiatrička to striktne zamieta. Čo mám robiť, prosím poraďte! Urobím všetko,čo môjmu múdremu /žije akoby v inom svete, ja jeho "múdrym myšlienkam" nerozumiem/ synovi pomôže.Mrzí ma, že neviem byť jeho oporou. S pozdravom Sklenková Vážená pani Sklenková, nie je ľahké na diaľku posúdiť, kde tkvie problém Vášho syna ohľadne neschopnosti pracovného a osobného uplatnenia. Môže byť v nedôvere voči svojim schopnostiam, v neprítomnosti rozhodného mužského vzoru, v zlom výbere študijného zamerania alebo v množstve ďalších faktorov – to je podľa udaných informácií ťažké posúdiť. Na diaľku sa prikláňam k názoru psychiatričky, že by nebolo vhodné handicapovať ho invalidným dôchodkom – ak dôverujete jeho schopnostiam a intelektu, skôr potrebuje povzbudenie k rozhodnosti a sebadôvere, než odsúdenie k invalidite. Váš syn je dospelý a potrebuje svoj život uchopiť do vlastných rúk. Rozhodne odporúčam psychoterapiu.

2013-06-13 10:59:09 - otázka od: dobsho Dobrý deň, dlhodobo trpím medikamentózne neliečenou depresiou a v poslednom období sa mi na dlaniach a chodidlách vyhadzujú malé pluzgiere, ktoré majú priemer max 1cm. môže to spolu súvisieť? ako sa dajú dané "pluzgiere" vyliečiť tak, aby po ich vysušení nezostávali obrysy daného pľuzgieru... ďakujem za odpoveď a želám krásny deň :) Dobrý deň, na zhodnotenie Vášho problému by bolo vhodné komplexné vyšetrenie – pľuzgiere na dlani nie sú štandardným príznakom depresie, ale nedá sa vylúčiť ich súvislosť, napríklad prostredníctvom nadmerného potenia. Nedostatočné vyhojenie môže súvisieť s oslabením lokálnej imunity, ale tiež nie je ľahké sa k tomu vyjadriť na diaľku.

2013-06-13 11:00:16 - otázka od: michal Mám 55 rokov,som stále velmi unavený,niekedy nezvládam ani bežné činnosti.Som dosť v strese,skúšal som všetko možné ale je to len "na chvílu".A s psychikou neviem pohnúť, možno sa bojím, chcem ale dosiahnúť zlepšenie,ibaže neviem ako na to. Existuje nejaká cesta? Ďakujem. Prajem pekný deň.Michal Dobrý deň Michal, Vaša únava môže byť v súvislosti s mnohými telesnými aj psychickými problémami, preto odporúčam najskôr komplexné lekárske vyšetrenie a pri negativite nálezov je vhodné pokračovať s psychosomatickým vyšetrením a psychoterapiou, ktorá Vám môže pomôcť nájsť miesto, kde sa to celé „zaseklo“.

2013-06-13 11:02:03 - otázka od: Dana Dobrý deň prajem, som po 50-ke a za posledných 5 rokov mám problémy ktoré majú problém v stresových situáciách, ktoré som prežila. Zmena zamestnania po 127-tich rokoch, smrť otca, problémy s dcérou.....Nespím užý poriadne 3 roky.Liečim sa 3 roky u psychiatra, predpisuje mi lieky na spanie, no "trpí" moje telo. Vysoký krvný tlak, porucha štítnej žľazy, únava, nevládzem.Cez deň si musím ísť ľahnúť, trasiem sa, neviem sa sústrediť... Neviem si rady a myslím si, že by som potrebovala asi hospitalizáciu, pretože liečba ktorú mám je len nejakým potláčaním niečoho, ale nie liečením. Poradte mi prosím. Ďakujem. Milá pani Dana, Je veľmi dobre, že si uvedomujete, že Vaše zdravotné problémy majú súvislosť s traumatizujúcimi udalosťami Vášho života. Tie sú zrejme miestom, kde treba začať. Každý v živote niekedy prežije udalosť, ktorú je veľmi obtiažne zvládnuť, ktorá zakýva celým našim životom. Ale nikdy nesmie byť dôvodom k rezignácii. Každú takúto udalosť potrebujeme precítiť, prežiť a spracovať, aby sme sa vedeli posunúť ďalej. Ak to nezvládne naša duša, zastúpi ju naše telo so svojimi príznakmi. Preto je radou pre Vás možno adaptácia známej modlitby sv. Františka z Assisi: riešme to, čo je v našich silách vyriešiť, zmierne sa s tým, čo vyriešiť nedokážeme a majme dosť múdrosti na to, aby sme tieto dve veci dokázali od seba rozoznať. Ak si neviete poradiť sama, je na mieste pomoc psychoterapeuta.

2013-06-13 11:04:00 - otázka od: Soňa Škorupová Dobrý deň, pani doktorka, mám 49 rokov a trpím veľkými bolesťami chrbtice. Jednak ešte v roku 2001 sa mi dolámal 12-ty stavec pri autonehode, potom som bola operovaná v krížovej oblasti, no a ešte k tomu všetkému sa už 4 roky liečim na zápaly sklovcov oboch očí, Veľmi ťažko znášam túto situáciu, a kladiem si stále tú istú otázku: Prečo práve JA? Bývam často podráždená, vystresovaná, nič ma nebaví, jednoducho si pripadám už ako uzlíček nervov. Navštevujem už aj psychiatra. Neviem, či mi k mojim zmenám nálad prispieva aj moja liečba Prednisonom a Equoral. Poraďte mi prosím, ak je to možné, ďakujem, pekný deň. Soňa z Prievidze. Dobrý deň pani Soňa, na otázku „prečo práve Vy“ Vám bohužiaľ nedokážem odpovedať. Svet (život, Boh) nie je spravodlivý v prideľovaní zdravia a choroby a zrejme nie je v našich silách (alebo nie je ľahké) ovplyvniť, komu bude nadelené viac a komu menej. To, čo ale dokážeme ovplyvniť, je ako budeme náš údel niesť a ako nás bude v našom živote a pocite jeho naplnenia uspokojovať alebo diskvalifikovať. Vieme pracovať s príznakmi (napr. bolesťou), s motiváciou a životným naplnením a do veľkej miery vieme cez zmenu psychiky vplývať aj celkovo na organizmus, vrátane imunitného systému. Netvrdím, že psychosomatika vie robiť zázraky, ale určité zlepšenie (až vyliečenie) býva pomocou komplexnej psychosomatickej starostlivosti možné dosiahnuť – veľa záleží aj na Vás.

2013-06-13 11:05:48 - otázka od: Richard Novák Mám problém s krvným tlakom. Nedarí sa mi medikamentózne znížiť diastolický tlak. Dá sa objednať nejaké vyšetrenie? Kde, ako a čo to bude stáť? Na vyšetrenie k nám je možné sa objednať priamo cez našu stránku www.mindandbody.sk (on-line objednanie na termín) alebo telefonicky cez našu recepciu 02/5341 0210. Prípadne ma kontaktujte priamo na môj e-mail (nájdete na našom webe v sekcii Kontakty), aby sme sa dohodli, o aký typ vyšetrenia alebo starostlivosti by ste mali záujem. Na základe toho Vám vieme povedať aj cenu vyšetrenia, základný cenník nájdete aj na našej stránke.

2013-06-13 11:09:43 - otázka od: fleury Dobrý deň, ako odpustiť človeku, o ktorom mám dojem, že mi ublížil, a on o tom nevie? Vďaka za odpoveď. Možno by pomohlo ujasniť si, či Vám dotyčný naozaj ublížil a prečo, či to bolo z jeho strany vedomé alebo nevedomé a či toto ublíženie nebude v konečnom dôsledku len bolestivým a nevyhnutným medzistupňom k umožneniu ďalšieho Vášho vývoja. Veľa vecí sa vyrieši, keď sa o probléme začne rozprávať – najmä s tým, o kom máte pocit, že Vám ublížil. Niekedy si veľmi komplikujeme život tým, že o problémoch príliš rozmýšľame a málo o nich hovoríme.

2013-06-13 11:11:16 - otázka od: Kačaniova Puchnú mi oči,pália slzia až sa mi zhoršuje videnie,hlavne ľavé oko, chodím na rozne vyšetrenia a všetko je negatívne.Čo je teda toho príčinou? Dobrý deň, bez zhodnotenia Vašich výsledkov, celkového stavu a okolností sa mi ťažko vyjadruje, čo je príčinou Vašich problémov. Môže to byť nezistené infekčné, imunologické alebo iné ochorenie, ale môže v tom hrať rolu aj Vaša psychika. Prospelo by komplexné psychosomatické vyšetrenie so zhodnotením všetkých doterajších výsledkov, ale aj priebehu celého Vášho života.

2013-06-13 11:13:52 - otázka od: stefancik Zdravím Vás ! mám jednu otázku - ked som s partnerkou v posteli - nestojí mi tak pevne a tvrdo ako ked som sám...nebude problém niekde v hlave - v myšlienkach ? ajked som dosť vzrušený tak to nie je také tvrdé a pevné ako má byť...vďaka za odpoveď... Dobrý deň, bez zhodnotenia Vašich výsledkov, celkového stavu a okolností sa mi ťažko vyjadruje, čo je príčinou Vašich problémov. Môže to byť nezistené infekčné, imunologické alebo iné ochorenie, ale môže v tom hrať rolu aj Vaša psychika. Prospelo by komplexné psychosomatické vyšetrenie so zhodnotením všetkých doterajších výsledkov, ale aj priebehu celého Vášho života.

2013-06-13 11:15:24 - otázka od: Marta Mám psoriázu, prevažne na lakťoch, kolenách, chrbtici. Vyskúšala som už všetko možné - nielen povrchové kožné liečby, ale aj rôzne diéty. Efekt z toho bol minimálny, možno najväčší bol zo slnka. Chcela by som vedieť, že či môže mať táto choroba psychickú príčinu, a či máte nejaké skúsenosti s liečbou psoriázy pomocou psychosomatickej medicíny. Ďakujem pekne za odpoveď! - Dobrý deň, psoriáza je považovaná za jedno z „typicky psychosomatických“ ochorení. To znamená, že v jej klinických prejavoch hrá významnú rolu psychický stav (popri genetickej dispozícii, faktoroch prostredia a životospráve). V každom prípade je ale v mnohých prípadoch možné dosiahnuť u psoriázy klinické zlepšenie prostredníctvom dosiahnutia duševnej rovnováhy, práce s emóciami a všímavosťou. Niekoľko skúseností so zlepšením kožného nálezu na podklade dosiahnutia duševnej rovnováhy máme.

2013-06-13 11:17:29 - otázka od: Ján Brtko Prosím o odpoveď na otázku - ako sa zbaviť používania Lexaurinu po 12 rokoch ? Ďakujem Vám. Vysadzovanie dlhodobo užívaných anxiolytík (liekov proti úzkosti) je dosť zložité a veľmi individuálne, ale nie nemožné. Odporúčam kombináciu s psychoterapiou a postupným znižovaním dávky pod dohľadom lekára. Je možné liečbu doplniť aj inými "alternatívnymi metódami".

2013-06-13 11:18:01 - otázka od: Marta Môže za bolesti krížov, dlhodobé, tiež stres a smutok v duši?? Má to nejaku spojitosť??? Bolesti pohybového aparátu môžu mať (a často majú) súvislosť s psychickým stavom. Zvýšené psychické napätie zvyšuje aj napätie v svaloch – a ak pretrváva dlhodobo, môže sa stať z bolestí chrbta chronický problém. Významnú rolu v bolestiach ale hrávajú aj nevhodné pohybové stereotypy, dlhodobé sedenie a nevhodná fyzická námaha. Odporúčam komplexné vyšetrenie.

2013-06-13 11:19:35 - otázka od: Alexander Mám problémy s točením hlavy, bolí ma krčná chrbtica. vyšetrenia mi moc nezistili. Všetko je v medziach normy. Dobrý deň, neviem toho o Vás veľa – nepoznám Váš vek, akú máte prácu a neviem nič o Vašom živote a Vašej psychickej a telesnej konštitúcii. Toto sú všetko faktory, ktoré môžu hrať rolu vo Vašich problémoch. Psychická tenzia (napr. psychický stres) zvyšuje okrem iného napätie vo svaloch hlavne v oblasti krku, ramien, chrbta a v ohýbačoch končatín. Vo Vašom prípade môže ísť o blokádu v krčnej oblasti, ktorá spôsobuje tzv. cervikokraniálny syndróm. Ide o funkčnú poruchu, preto štandardné vyšetrenia (v mladom veku) bežne neukážu žiadne významné zmeny. Ideálna je liečba v kombinácii fyzioterapeut + psychoterapeut.

2013-06-13 11:20:20 - otázka od: kvietocek Dobrý deň, pani doktorka. Mám problémy s dýchaním, mám pocit, akoby som na pľúcach mala nejaký balvan, ktorý mi ťaží dýchanie a nemôžem sa kvôli tomu nadýchnuť naplno. Vyšetrenia dopadli tak, že astmu nemám, tak neviem, čo by to mohlo byť. K tomu mám problém vychutnať si daný okamih, neviem ho naplno precítiť. Je možné, že vnútornou príčinou týchto ťažkostí je to, že neviem, ako odpustiť človeku, o ktorom mám dojem, že mi ublížil a keby nebolo jeho, tak by bol môj život oveľa ľahší, on si neuvedomuje, aký odpor k nemu cítim. Ak áno, ako mu odpustiť, ako docieliť, aby som sa zbavila toho balvanu, ktorý ma ťaží a ako zistím, že som mu odpustila? Ďakujem vám za odpoveď, robte to, čo robíte a želám vám veľa šťastia v osvete medzi ľuďmi a veľa úspechov vo vašej kariére. Dobrý deň, je dobre, že dokážete takto vnímať svoje telesné pocity aj ich previazanosť s duševným stavom. Odporučila by som Vám venovať sa tzv. všímavosti, ktorá je zameraná na maximálne prežitie daného okamžiku a tiež práci s emóciami.

2013-06-13 11:21:44 - otázka od: Erika Dobrý deň, moja mama mala minuly rok zdravotne problemy. Stale jej hucalo v hlave, mala zavrate, tocila sa jej hlava a citila sa, ako by mala odpadnut. Chodila po lekaroch, ktori jej nic nevedeli zistit, ba dokonca ju jeden z nich poslal domov, ze je hipochonder a vsetko si vymysla. Napokon jej nasli uzlinu na stitnej zlaze. Podrobila sa operacie a je v poriadku. Pred tym mala problemy so zaludkom - mala helikobaktera. Vsetko sa to vsak zacalo diat vtedy, ked mi zomrel otec a teda jej muz. Myslite si, ze to bolo vsetko tymi stresmi a tym ako sa trpila jeho smrtou? Dobrý deň, chápem správne, že problémy Vašej mamy sú už vyriešené? Zrejme vnímate správne, že mali súvislosť so smrťou Vášho otca. Veľmi traumatizujúce udalosti v našom živote môžu spustiť rôzne zdravotné príznaky a ochorenia, hlavne ak vyvolané emócie nevieme dobre spracovať a nie sme schopní zvládnuť nevyhnutnú životnú zmenu, ktorú táto trauma vyvolala.

2013-06-13 11:24:23 - otázka od: Gabriela Dobrý deň , ja by som sa chcela opýtať,čo mám robiť s mojou psychikou.Nemôžem spať, bojím sa chodiť do práce. Pracujem na call centre ako telefonistka na linke, tak musíme vydať všetko, aktívny predaj...Ak mám nejaký problém, vždy ma to trápi, vždy myslím len na to najhoršie.Pomôžte mi s tým. Ako mám s tým bojovať.Neviem či je to depresia,či mám slabšiu psychiku.Napr.syn(14) má "frajerku", akože kamarátku, ale minule som ich videla držať sa za ruky a ja sa bojím, že niečo porobí,on je manipulovateľný.To sú len moje dohady,ktoré si namýšľam,potom mi syn vyčíta, že mu neverím. Radšej ho nepustím von,tak mám istotu, že sa nič nestane.Viem, že to nie je správne.Poraďte mi čo mám robiť?Ďakujem.Frisová - Dobrý deň, zdá sa, že vo Vašom živote hrajú veľkú úlohu strach a úzkosť, ktoré prerastajú zvládnuteľnú mieru a zasahujú do života Vášho aj Vašich blízkych. Pravdepodobne sú za tým Vaše skúsenosti a udalosti, ktoré vo Vašej otázke neboli vyslovené. Najlepšie bude, ak sa poradíte s psychoterapeutom – možno bude prechodne užitočná aj podporná medikamentózna liečba.

2013-06-13 11:25:22 - otázka od: Danka Pekný deň Može nevedomý stres sposobiť blokády krčnej chrbtice. Dakujem Dobrý deň, áno, môže, je dokonca veľmi častá príčina blokád v oblasti krku. Pri opakovaných blokádach v krčnej oblasti je veľmi užitočná spolupráca fyzioterapeuta s psychoterapeutom.

2013-06-13 11:25:55 - otázka od: elena jonisova prosím je možné liečit schizoafektívnu poruchu osobnosti aj bez psychofarmak Dobrý deň, o schizoafektívnej poruche nemám k dispozícii dosť dát o nefarmakologickej liečbe. V liečbe depresií boli robené štúdie, ktoré preukázali, že dlhodobá psychoterapia (KBT) kombinovaná s podpornými metódami má rovnaký efekt ako farmakologická liečba. V každom prípade môže efektivitu liečbu zvýšiť súbeh farmakoterapie a psychoterapie.

2013-06-13 11:26:45 - otázka od: Božena Gáborová Prajem pekný den prosím o radu v mojich zdravotných problemov. Mám 60 rokov pred 22 rokmi som bola operovaná pre myom mám len jeden vaječník a po tejto operácií mám psychické problémy hormonálnu liečbu na klimakterium som neznášala, užívla som Rudotel potom Lexaurin a teraz už pár rokov užívam Xanax. Navštívila som viac krát aj psychiatra ale lieky na depresie SSR neznášam je mi z nich tak zle zvyšujú mi tlak strašnš ma z nich bolia oči opuchnu mi z nich viečka trnie mi v hlave vyskušala som už viac druhov no všetky som musela prestat užívat.Necítim sa dobre nemožem sama nikam ist všade ide so mnou manžel a už aj ked mám niekam ist hned sa mi zvýši tlak očerveniem v tvári je to hrozný pocit až na odpadnutie.Neviem či mi budete vediet poradit nejaku vhodnu liečbu touto cestou za čo vopred dakujem s pozdravom Gáborová Božena Dobrý deň pani Gáborová, podľa popisu Vašich príznakov ide zrejme o panické ataky a možno nadmerný strach zo spoločnosti alebo z priestoru? Najvhodnejší by pre Vás bol komplexný prístup založený na psychoterapii spolu s úpravou Vašej medikácie.

2013-06-13 11:27:12 - otázka od: marta.zimmermannova Dobrý deŃ, KDE SA MôžEM OBJEDNAť NA konzultáciu, chcela by som Vás navštíviť Ďakujem Zimmermannová Dobrý deň, objednať sa môžete cez našu webová stránku www.mindandbody.sk alebo lepšie telefonicky cez recepciu 02/5341 0210 – aby sme sa dohodli, o aký typ vyšetrenia by ste mali záujem.

2013-06-13 11:28:06 - otázka od: Lenka Dobry den, liecim sa na reumatoidnu artritidu vyse 10 rokov, ale stav sa mi skor zhorsuje. Chcela by som vediet, ktore moje pocity mozu byt pricinou. Dakujem pekne. Lenka Dobrý deň, nie je možné z Vašich ťažkostí obviniť žiadne Vaše konkrétne pocity, ale určite je vhodné vziať do úvahy komplexne Vaše celé psychické naladenie: zážitky, skúsenosti, vzťahy, prežité traumy, schopnosť zvládať životné zmeny, pracovať s emóciami a mnohé ďalšie. Poraďte sa s psychoterapeutom, ktorý Vám pomôže zorientovať sa v tom a nájsť najlepšiu cestu.

2013-06-13 11:28:25 - otázka od: Monika Dobrý deň p. MUDr. Bachratá, už dlhšiu dobu má bolí chrbát, v oblasti krku a lopatiek, tiež mi ide bolesť do pravej ruky. Chcem sa spýtať, či na to má vplyv aj moja psychika. Som dosť citlivá osoba, dosť často sa trápim. Čo mi poradíte? Ďakujem Monika Dobrý deň, na bolesti v oblasti krku, šije a ramien môže mať určite vplyv váš psychický stav: úzkosť, strach a obavy významne zvyšujú svalové napätie práve v tejto oblasti. Treba ale brať do úvahy aj Vaše pohybové aktivity, či máte sedavé zamestnanie a či pri ňom Váš pohybový aparát nejako nevhodne nezaťažujete.

2013-06-13 11:29:12 - otázka od: Ján Mlinárik Dobrý deň pani doktorka. Som medik v štvrtom ročníku a mám záujem o celostnú medicínu. Chcem sa vás spýtať ako je to s jej akceptovaním u nás (viem že v čr ju uznali), preplácaním starostlivosti poisťovňou a ako sa dá u nás realizovať. Taktiež či by ste mi vedeli doporučiť nejaku odbornú literatúru zaoberajúcu sa psychosomatikou. Ďakujem a prajem krásny deň. - Dobrý deň, s uznávaním celostnej medicíny na Slovensku to bude asi ešte dlhý boj  Myslím, že sme za Čechmi tak 50 rokov pozadu.. Poisťovne ju samozrejme nepreplácajú, dokonca ja psychoterapeutov pracujúcich na poisťovňu je žalostne málo a dostávajú úhradu na veľmi obmedzený počet sedení, ktorý je nedostatočný na liečbu závažnejších stavov. Dá sa robiť v zásade len na priamu platbu, alebo pod rúškom nejakého iného odboru. Čo sa týka literatúry, za psychosomatickú „bibliu“ sa v Európe považuje učebnica Nemca Thure von Uexkulla Psychosomatische Medizin, ktorá ale myslím vyšla len po nemecky. Držím palce, nech sa Vám podarí v tomto odbore preraziť 

2013-06-13 11:30:10 - otázka od: TEREZIA mANZEL SA podrobuje chemoterapii, ja som od sameho zaciatku proti tomu, lebo je uz v pokrocilom veku 77 rokov, a jeho stav bol uspokojivy, ale sa rozhodol, tak mu v tom nemozem branit. Tvari sa sic e hrdinsky, ale vidim, ako bojuje, lebo sa unho prejavuju vedlajsie ucinky, na ktore som ho upozornov ala, ale on si to nepripusta. Ja som velmi trpezliva a skutocne mu napomaham, ale sama pozorujem, ze psychika u neho zohrava velku ulohu. Obcas aj mne uz z toho zabrni v zaludku, neviem, ako ho z toho vyviest Dobrý deň, v tejto ťažkej situácii asi nie je najlepšie s Vašim manželom bojovať. Je pochopiteľné, že sa snaží robiť pre svoj život všetko, čo považuje za najsprávnejšie hoci aj za cenu komplikácií. Zrejme robí to, čomu najviac verí. Skúste ho maximálne podporiť, dôverovať jeho snahe a podporiť jeho vieru v uzdravenie – to je to, čo teraz asi najviac potrebuje.

2013-06-13 11:30:50 - otázka od: Mária Magulová trpím panickou poruchou, po vybratí antidepresív mam niekoľko rokov kľud a potom sa mi to vráti.. Aj teraz beriem Sertlalin Actavis už 2 mesiace, ale mam pocit že keď príde na mňa záchvat je ešte horší ako keď som lieky nebrala a nemalo by mi byť pod dvoch mesiacoch užívania už lepši? Dobrý deň, efekt medikamentóznej liečby konzultujte radšej s lekárom, ktorý Vám liečbu nasadil. Vrelo ale odporúčam kombinovať lieky s psychoterapiou a tiež doplniť komplexné vyšetrenie, ktoré by vylúčilo ochorenia, ktoré by mohli Váš psychický stav zhoršovať.

2013-06-13 11:31:10 - otázka od: Anna Horvátová Dobrý deň,môže súvisieť porucha štítnej žľazy na psychické problémy-depresie? Ďakujem za odpoveď, Anna Dobrý deň, áno, znížená funkcia štítnej žľazy je často sprevádzaná depresívnym ladením – niekedy to môže byť jej jediný príznak.

2013-06-13 11:31:32 - otázka od: Jana Som mnoho rokov v strese a napati. Je mozne, ak tento stres opadne a dostanem sa do "kludu" prejavia sa ako dosledok problemy zdravotne, nie psych. ale fyziologického stavu? Áno, zdravotné problémy sa často dostavia práve po skončení dlhodobej stresujúcej situácie – je to spojené jednak s vyčerpaním zdrojov a kompenzačných mechanizmov, ale aj s určitou ochranou tela počas stresu, ktorá umožňuje človeku v ohrození prekonať aj nemožné, aby sa zachránil.

2013-06-13 11:33:28 - otázka od: Kristina Dobry den,chcem sa spytat aky je Vas nazor na liecenie Tetanie.Je nebezpecna?Dokaze sa z nej clovek vyliecit?Aku liecbu doporucujete? Dakujem a prajem pekny den Dobrý deň, tetaniu často nie je ľahké zvládať a podporná liečba vo forme magnézia a vitamínov B často nie je postačujúca. Považujem za veľmi vhodné zaradiť do liečby psychoterapiu- považujem ju dokonca za kľúčovú liečbu. Pomáha identifikovať a riešiť situácie, ktoré spôsobujú hyperventiláciu, vyvolávajúcu tetanické záchvaty. Úplné vyliečenie je bez na dlhé trate, ale v zásade je určite možné.

2013-06-13 11:34:01 - otázka od: Mária Dobrý deň, chcem sa spýtať či stres pri skúškach, ktorý má priebeh že zvraciam a je mi zle od žalúdka, môže mať v budúcnosti nejaké následky. Ďakujem Tento konkrétny predskúškový stres pravdepodobne nie, ale problémom pre Vás zrejme bude skutočnosť, že neviete efektívne zvládať veľmi vypäté a stresujúce situácie – s týmto rozhodne odporúčam pracovať s psychoterapeutom.

2013-06-13 11:34:37 - otázka od: Alicka27 Dobrý deň,po potrate "vymodleného" dieťatka v 19.týždni tehotenstva som začala trpieť veľkými úzkosťami, so všetkými symptómami, kt. podľa "literatúry" k tomu patria, hlavne obrovským neovládateľným strachom byť sama- doma, v obchode, niekam ísť(mám aj vysoký tlak a sin.tachykardiu-lieky od kard.,hypotyreozu,priberám na váhe,nemôžem chodiť do práce)...chodím k psychológovi na KBT a BFB 4,5 mesiaca, ale mám pocit že sa problém vôbec nezmenšuje, rada by som sa vyhla liekom,zvažujem aj hypnózu či homeopatiu.Prosím o radu a vopred ďakujem.A. Dobrý deň, bohužiaľ Vám na diaľku neviem poradiť, kde sa skrýva príčina neúčinnosti Vašej liečby, ale zrejme po 4,5 mesiaci by bolo vhodné uvažovať o zmene prístupu. Určite odporúčam komplexný prístup, vylúčiť ochorenie, ktoré by mohlo celý Váš stav zhoršovať (alebo možno aj priamo spôsobovať, napríklad celiakia) a skúsiť do terapie zahrnúť aj Vášho partnera.

2013-06-13 11:34:56 - otázka od: janka kasanická Dobrý deň, chcela by som sa poradiť.Akýkoľvek stres - či už pracovný, cestovný - ihneď pociťuje môj žalúdok (hnačka). Aj si vždy poviem,veď nejde o nič dôležité (práca, tá osoba mi nestojí za to - kolegyňa stará dievka, nespokojná s ničím - prenáša problémy na mňa a je to taký pracovný teror.Neviem prečo, ale vždy mám šťastie na podobného nešťastníka.Možno preto, že som menej konfliktný človek a nadovšetko mi je moja rodina. Ešte že kolektív je super a z roboty hneď domov a potom už mám kľud.To každodenné podpychovanie,podozrievanie a ponižovanie sa mi niekedy darí potláčať, niekedy nie a môj žalúdok dostáva zabrať. Potom to riešim bylinkami,tabletkami a tak. Dá sa z Vašej skúsenosti nejako ináč "moja psychika" naštartovať lepším smerom? Za odpoveď ďakujem Dobrý deň, nie je ideálna snažiť sa stresujúcu situáciu potláčať, pretože na ňu hneď zástupne zareaguje Vaše telo. Stresom v živote sa nedá vyhnúť, oveľa efektívnejšie je naučiť sa ich spracovať tak, aby nám neubližovali a využiť ich naopak na „otužovanie“ a posilňovanie našej schopnosti prežiť aj v živote plnom nástrah a prekážok. Existujú rôzne metódy, ako sa naučiť zvládať stres – v našom centre to robím napríklad pomocou všímavosti. V rámci nášho klubu sa môžete zúčastniť workshopu, kde si túto metódu môžete vyskúšať.

2013-06-13 11:38:20 - otázka od: Peter ako si poradit z rozpoltenou dusou, na jednej strane miluje, na druhej strane opodstatnene podozrieva z dusevnej nevery S touto otázkou sa radšej obráťte na psychológa, v tejto oblasti asi nie som dostatočne kompetentná . Ale v závere finálne rozhodnutie, ako si poradiť s Vašou dušou, aj tak ostane na Vás. Akékoľvek rozhodovanie často nie je jednoduché, ale je známkou duševnej vyspelosti (dospelosti), byť schopný rozhodnúť sa aj vtedy, keď tým veľa riskujeme a tušíme, že ponesieme následky tohto rozhodnutia. Ak totiž rozhodovania schopní nie sme, príde na pomoc naše telo a vyprodukuje príznak, ktorý nám rozhodnutie „uľahčí“, aj keď za vysokú cenu.

2013-06-13 11:38:49 - otázka od: Naďa Dobrý deň pani Doktorka, prosím o Vaše vyjadrenie, od puberty sa liečim a bojujem s Bipolárnou poruchou.Zo zdravotných dôvodov som neukončila Strednú školu,som zamestnaná na 25 hodín týždenne,niekedy mám pocit, že ani to nezvládnem.Invalidný dôchodok som si nevybavila.Mám 32 rokov a zdravotné problémy stále kolíšu.Dá sa stabilizovať môj zdravotný stav s mojou diagnózou?Ďakujem. Dobrý deň, poradiť Vám na diaľku nie je jednoduché, každý človek potrebuje úplne individuálny prístup a v každom prípade odporúčam zahrnúť do liečby okrem liekov aj psychoterapiu.

2013-06-13 11:41:44 - otázka od: Mariana Driečna Dobrý deň, môj problém trvá už niekoľko rokov, stále som unavená bez energie a napriek tomu že sa pravidelne stravujem som stále chudá. Tieto moje problémy začali s príchodom menopauzy, bránila som sa užívaniu liekov ale moja lekárka trvala na tom že hormóny musím brať tak som začala užívať lieky. Potom pribudli lieky na kosti a ja som začala mať problémy aj psychické aj fyzicky som sa začala cítíť zle. Navštívila som aj psychologičku a dostala som ďalšie lieky, problémy neustupovali ani po dvoch rokoch liečby tak som si povedala dosť a postupne som vysadila všetky lieky. Pokazila som si aj trávenie a napriek tomu že celkom dosť zjem som stále chudšia. Psychicky sa cítim lepšie len tá únava a nedostatok energie ma stále trápi. Ďakujem za odpoveď. Mariana D. Dobrý deň, vzhľadom k rozsahu a komplexnosti Vašich ťažkostí pre Vás pravdepodbne bude riešením komplexná psychosomatická starostlivosť a skôr než lieky by som odporučila psychoterapiu.

2013-06-13 11:43:26 - otázka od: Lenka Dobry den, da sa nejako pomoct tehotnej zene, ktora stale intenzivne zvracia v prvych 4-5 mesiacoch tehotenstva? Dosledkom je vychudnutost, vycerpanost, chudokrvnost, nizky tlak... Dobrý deň, toto nie je príliš psychosomatická otázka, vzhľadom k stavu by som ale odporúčala riešiť tento problém s gynekológom a uvažovať o dôslednom vyšetrení a hospitalizácii.

2013-06-13 11:46:29 - otázka od: soňa Dobrý deň vážená pani Mudr.,som veľmi rada,že som čistou náhodou natrafila na tento článok,bo sa týka bohužiaľ mňa,:( Teda nemôžem a ani si nedovolím tvrdiť zo 100% istotou že je toto môj prípad,bo ja ako lajk sa môžem iba domnievať že ide o môj prípad,no ale prejdem k veci,- Už viac než 6r mám zdravot.problémy,mám 34r slobodná,bezdetná,bola už na všetkých možných vyšetreniach tj-CT mozgu,magnetická rezonácia,neurologia,psycholog,ECHO,internista,endokrinologia,ba dokonca aj psychiater,všetky možné odbery čo sa týka na cukrovku,žltačku a pod.,a v podstate všetky výsledky sú v poriadku,okrem toho teda že od malička mám na srdci slabší šelest,mávala som problémy s rýchleným pulzom kde mi internista už dávnejšie nasadil najskôr Isoptin ale ten bol už slabý,tak mi dal Concor,ten spočiatku zaberal,ale aj ten už nepomáha,aj ked ako tak pulz slabší mám,lenže je tu iný problém s ktoreho som už úplne bezmocná,:((((( mávam každý deň točenie hlavy,mdloby,potenie rúk,niečo viac porobím a už som unavená,von ísť to je pre mňa božie utrpenie,bo sa bojím,že niekde skolabujem,čo už teda mala x krát na mále,aj doma:( tlak mávam cca.3mesiace dosť vysoký,140/95 a dakedy aj vyšší,pred týždnom mala na sebe prístroj na tlak,kde mi merali 24hod.tlak,a mám ho veľmi kolísavý,ale väčšinou vysoký,ja sa ráno zobudím a už pociťujem že mám vysoký tlak,bo si doma meriam,a tak hned dám cesnak,za deň zjem aj 2,3 strúčky,aby sa znížil,:( Užívam aj neurol najprv som brala 0,25 a už mám 0,5 ukludňuje ma to,za deň si dám aj 4,5 bo mi pomáha ale zas na druhej strane som niekedy moc ospalá,čo viem že tento liek má takéto účinky,Pani Mudr.myslíte si ako odborníčka,že to má niečo spoločné po duševnej či psychickej stránke? Bo Psychiater mi síce predpísal neurol,načom som ja trvala,bo mi pomáha,ale nebadal na mne ako mi aj sám povedal žiadne ujmy že by bola blázon. Nakoľko mávam tieto stavy,mdloby,čo mám problém prejsť aj 2metre na WC,tak nepracujem,ked mám čakať v rade v obchode pri pokladni tak pociťujem že mi už nieje dobre,začnem sa potiť,nohy neposlúchajú,podlamujú sa,jednoducho mdloby idú namňa,či je to stres,duševná porucha,ja netuším,jediné čo viem,že takto sa žiť nedá,ja nežijem- ja iba prežívam zo dňa na deň,:( už som zúfala,bezmocná:( Aj v živote si toho už preskákala dosť,pohreb maminy,:( pohreb dedka pred 7mesiacmi,bývam s babkou ktorá tiež má už svoj vek a zdravot.problémy,:( som psychicky na dne:((( Prosím pomôžte mi :( Dobrý deň, veľmi Vám odporúčam komplexné psychosomatické vyšetrenie. Určite viac ako medikamentózna liečba by vo Vašom prípade mala zmysel psychoterapia.

2013-06-13 11:48:59 - otázka od: ivka Dobrý deň, prosím, dlhodobo mám problémy s platničkami, v krčnej chrbtici mám už dve vymenené, jednu v 2004, druhú v 2012. Napriek liečbe, napriek tomu, že cvičím, bicyklujem, plávam, robím všetko preto, aby mi bolo fajn. Napriek tomu som rada, že vôbec chodím. Takmer sústavne ma bolí pravá strana tela, od hlavy až po päťy. PS: Hovorí sa, že keď bolí, človek nemá cvičiť, len po hranicu bolesti, u mňa to však znamená, že nikdy by som nemohla cvičiť. Ďakujem, Ivana Vo Vašom prípade by bola určite prospešná aj fyzioterapia, individuálne postavené cvičenie na mieru Vašim ťažkostiam. V pojatí psychosomatickej medicíny vieme pracovať s príznakom bolesti, aby nebol v živote natoľko hendikepujúci. Viac by som Vám asi povedala po komplexnejšom vyšetrení.

2013-06-13 11:50:43 - otázka od: Adriana Dobrý deň! Mám problém s búšením srdca a zvýšeným krvým tlakom.Viem, že za to môže moja psychika. Ako si môžem pomôcť alternatívnymi prostriedkami, keďže ešte nechcem brať klasické lieky, ktoré neodstránia príčinu stresu . Podobné ťažkosti riešime celkom často. Účinný je nácvik relaxačných metód na rýchle zvládnutie príznakov, dlhodobým riešením je psychoterapia. Ako podporná liečba je efektívna aj fytoterapia.

2013-06-13 11:51:34 - otázka od: zofiasediva mam priblemy zo zenskymi veciami mam cistu na vajecniku ,mam achilove pety boleve Viem Vám odporučiť len komplexné vyšetrenie vrátane fyzioterapeutického.

2013-06-13 11:52:55 - otázka od: kaja Dobrý deň, už dlhšiu dobuuvažujem nad seboučisom bola vždy taká nevšímavá a neempatická voči okoliu ako v tomto období . Ked sa ma opýtaú na rodinu, deti a iné moje záležitosti tak odpoviem rada, ale až neskôr ma napadne, že sa mám aj ja zaujímať o ich život a starosti aj radosti.Som len necitlivá, alebo egoistická alebo mám poruchu v správaní? som zamestnaná v zdravotníctve , vydatá a spokojná so svojim prostredím. Neviem, či Vás touto mojou otázkou neobťažujem, ale rada by som poznala Váš názor, dakujem Dobrý deň, nepovažujem to rozhodne za poruchu správania.

2013-06-13 11:54:06 - otázka od: Peter Dobry den prajem... rad by som sa opytal na unavu...stale ju citim... Nepijem kavu, nefajcim, neberiem drogy... Pracujem 8 hod denne, stravujem sa primerane... Spankovy rezim dodrziavam..spim 8 hodin denne..cez vikend aj viac, hoc sa potom sam zobudim. No napriek tomu sa hned po prebudeni citim unaveny akoby som nespal...a cez den ma to neopusta. Co robit prosim dost mi to prekaza... Peter Vhodné by bolo urobiť komplexné somatické vyšetrenie, ale pracovať bude pravdepodobne treba na psychickej stránke. Únava je často príznakom vyčerpania kompenzačných mechanizmov.

2013-06-13 11:56:30 - otázka od: Majka Pekny den prajem...mam otazku ohladne zivota.. moze sa netesenie zo zivota prejavit aj na tele? Napriklad zaludok, ci hemoroidy popr blokadu medzi lopatkou a krkom? Ak mozte prosim ako sa tesit zo zivota tak normalne prirodzene v rovnovahe a nie umelo vytvarat situacie aby nejako bolo? Pekne dakujem za reakciu... Netešenie sa zo života sa určite môže prejaviť na tele. Ako sa môžete začať radovať zo života je veľmi ťažká otázka, viem toho o Vás príliš málo. Ale rozhodne to musí prísť prirodzene. Vyskúšajte náš workshop o všímavosti :-)

2013-06-13 11:59:48 - otázka od: miriam Liečim sa na sm-ku už 12 rokov,neurologicky som ako tak ok,ale mávam stále zápaly vaječníkov alebo močových ciest. Teda imunita nie je to čo by mala ale začali sa mi robiť vredy a to dosť často. Sú na tom najnevhodnejšom mieste, neznesiem ani spodné prádlo,niekedy to mám až 4-5 cm veľké a strašne bolestivé. Užívam neurolog.lieky antibiotiká pri zápaloch,vitamíny aj na imunitu.Poradíte mi ako sa mám toho zbaviť? Pri poruchách imunity, ktoré nie sú na podklade iného ochorenia, má vždy zmysel liečiť dušu, odporúčam Vám vyskúšať psychoterapiu, alebo našu komplexnú psychosomatickú starostlivosť.

2013-06-13 12:01:56 - otázka od: katka dobry den, ako si mam odpustit to, ze v nizkom veku som bola oralne zneuzita, ale ja som bola aktivna a dospely muz iba "drzal"? napad to nebol moj a nedoakzem si to odpustit. on sa tvari ze o nicom nevie, bol v tom case mierne pripity. on mal vtedy 17 a ja 8. ani neviem, ci si to vobec pamata a v rodine sa to zamietlo pod koberec.. da sa s tym nejak vyrovnat? ked sa s nim mam strentut, tak mi bije prudko srdce, zacnem sa potit, som v strese. a staci, ze na tu temu len hovorim a nici ma to zvnutra... bolo to uz davno. da sa mi v tomto smere nejak pomoct, zmierim sa s tym niekedy? Dobrý deň, toto je téma na psychoterapiu.

2013-06-13 12:03:04 - otázka od: helena Dobrý deň, po zamdletí sa mi zlomila kľúčna kosť a mala som otras mozgu. Je tomu 2 týždne a pri zmene polohy sa mi točí hlava, ale iba chvíľu. Neurológ ma označil za zdravú. Odzneje mi tento stav? Ďakujem Pravdepodobne odozneje, ale určite by mala zmysel rehabilitácia a možno fixácia krku golierom.

2013-06-13 12:07:06 - otázka od: mária Nedávno mi zistili epilepsiu. Príznaky sú také, že zhruba raz ročne, raz za dva roky skolabujem na niekoľko sekúnd, hneď sa sama preberiem. Je to bez klasických príznakov tejto choroby. Celá rodina je z toho v šoku. Liečbu som zatiaľ oddialila. Spravila som správne?? Váš názor. Mám obavy z tých liekov aby sa to nezhoršilo a neboli riadne záchvaty. Ďakujem. Milá Mária, nie som neurológ, ale ak ide naozaj o epilepsiu, je podstatné zistiť jej príčinu. Liečbu rozhodne odporúčam, riziko náhlej straty vedomia je príliš ohrozujúce. V niektorých prípadoch (najmä pri epilepsii po úrazoch) je liečbu po čase možné vysadiť.

2013-06-13 09:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Mind&Body  |  Zdroj: MUDr. Lenka Bachratá

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia