Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Usmievajte sa: Svetoví experti prezradili tajomstvá šťastia (1. časť)

Zmierte sa s tým, čo máte a buďte šťastnejší.
Zmierte sa s tým, čo máte a buďte šťastnejší.

Ak ste večne nespokojní so svojím životom, je načase s tým prestať! Máte možnosť začať odznova, ale tentokrát len s úsmevom na tvári. Pomôžu vám svetoví experti špecializujúci sa na duševné zdravie, ktorí prezradili tajomstvá, ako byť v živote šťastní. Šťastie je stavom mysle a prinesie vám pevnejšie zdravie, keďže psychická stránka tela je spojená s tou fyzickou.

Akceptujte to, čo máte

Výskumy ukazujú, že šťastní ľudia majú menšie očakávania a túžby v tom, čo chcú dosiahnuť. To sa však nedá povedať o tých, ktorí sú večne nešťastní. Tiež vedia, ako sa vyhnúť sklamaniu a tešia sa z každých i tých najmenších príjemných prekvapení. Usilujú sa dosiahnuť realistické ciele a sú jednoducho spokojní. Ako Dr. Jose de Jesus Garcia Vega z University of Monterrey v Mexiku potvrdil, musíme prijať veci, ako prichádzajú.

"Strávili sme veľa času tým, že sme si sťažovali na veci, ktoré sa dejú okolo nás. Je to len strata času a úsilia. Ak chcete byť šťastní, mali by ste sa tešiť z toho, čo máte," povedal Dr. Jose de Jesus garcia Vega z University of Monterrey v Mexiku.

Tešte sa z toho, čo robíte

Štastní ľudia robia to, čo ich baví - a nerobia to pre peniaze alebo pre slávu. Nemá zmysel, aby ste boli v práci, ktorú nenávidíte len kvôli tomu, že tam máte vysoký plat. Mnoho ľudí zabúda na to, že majú povolené byť aj v práci šťastní. Ako potvrdil Dr. Garcia Vega, mnohí trávia roky svojho života v práci, ktorú nemajú radi len preto, aby zarobili peniaze. Tak sa však veľa stresujú, čím kvôli práci obetujú svoje zdravie a niekedy aj rodinu.

Žite pre dnešok

Kašlite na minulosť, na veci, ktoré sa pokazili alebo na predchádzajúce zlyhania. Podobne nesnívajte o idealizovanej budúcnosti, ktorá neexistuje a nestrachujte sa o to, čo bude. Štastní ľudia žijú len pre dnešok, nevšímajú si to, čo sa kedysi stalo a nestresujú sa tým, čo bude o niekoľko rokov.

Vyberte si šťastie

Nebojte sa urobiť krok späť a prehodnotiť svoje ciele. Predstavte si život ako príbeh, ktorý môžete upravovať a revidovať za pochodu. Tento druh flexibilného prístupu si vyžaduje pozitívne myslenie a otvorenú myseľ.

"Vždy máte slobodu vybrať si spôsob, akým dosiahnete svoje ciele," povedal doktor Garcia Vega.

Šťastnejší ľudia sú v severských európskych krajinách

Teória, ktorá hovorí o tom, že každý má slobodu vybrať si spôsob, akým dosiahne šťastie, je podporená aj Dr. Ingrida Geciene z Vilnius University v Litve, ktorá skúmala šťastie v 31 európskych krajinách. 

Zistila, že voluntaristi (ľudia, ktorí vedia, že majú slobodnú voľbu a úplnu kontrolu nad svojím životom) boli šťastnejší než fatalisti (ľudia, ktorí si myslia, že len málo vecí môžu sami zmeniť). V severných európskych krajinách je viac voluntaristov, zatiaľ čo v južných európskych krajinách, ako je Španielsko alebo Taliansko, je väčšie množstvo fatalistov. Výskum tiež zistil, že najšťastnejší ľudia žijú v Írsku.

Dajte najavo lásku

Za naše šťastie môžu aj iní ľudia. Zapamätajte si, že rovnako ako ostatní ľudia vás môžu urobiť šťastnými, aj vy môžete vyčariť úsmev iným ľuďom. Milujte svojich priateľov, partnerov, rodinu a dajte im to patrične najavo. Potom sa ani oni nebudú báť ukázať vám svoje city. A každého poteší fakt, že vás má niekto naozaj rád. Výskumy ukazujú, že ženatí ľudia sú šťastnejší ako tí, ktorí žijú sami a nemajú partnera.

Myslite pozitívne

V neposlednom rade je dôležité zahodiť negatívne myslenie za hlavu. Vtedy sa cítite nesvoji, nie ste vo svojej koži a ste smutní. Pracujte na rozvoji optimistického uvažovania, šťastní ľudia vidia všetko z tej svetlej stránky.

Optimistickí ľudia netrpia stresom a nepoznajú slovo - depresia. Zamračenú tvár u nich nenájdete, len úsmev na tvári, ktorí rozdávajú aj ostatným okolo seba.

Ako potvrdila psychologička vo Veľkej Británii Miriam Akhtar, medzi šťastných ľudí sa radia úspešní atléti, ktorí sú zameraní len na víťazstvo, nie na prehru. Skúste to aj vy - po prečítaní tohto článku si povedzte, že sa budete snažiť byť každým dňom šťastnejší, a že nakoniec zvíťazíte v boji so zlou náladou. Triumf v podobe šťastného života vás neminie.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9