Prelomové zistenie o najhoršej nočnej more ľudstva: Všetko je inak, ako si lekári mysleli

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-07 06:00:00

Vedcom sa prvýkrát v histórii podarilo nájsť dôkaz, ktorý rúca zažité predstavy o nespavosti. Po príčinách zlého spánku by ste mali pátrať v rodokmeni. O tom, či sa v noci dobre vyspíte alebo nie, totiž rozhodujú aj gény. To je však v rozpore s tým, čo si odborníci o problémoch so spánkom mysleli dlhé desaťročia.


Rátate pred spaním ovečky, s krvavo červenými očami čakáte na ráno a zo vstávania máte traumu? Amsterdamskí odborníci z Vrijskej univerzity identifikovali sedem rizikových génov, ktoré súvisia s problémami so spánkom. Insomniu tak zrejme nezapríčiňujú len momentálne psychické faktory, ale aj skryté biologické mechanizmy.

Čítajte tiež: Máte problém so zaspávaním a často sa budíte? Geniálny trik, na ktorý nedajú dopustiť v nemocniciach

Ak teda nespavosť nie je „iba“ psychickým javom, budú musieť lekári zmeniť prístup k obávanému  strašiakovi noci. A nielen oni. Objav by mohol zmeniť aj uvažovanie farmaceutických spoločností a iniciovať vývoj nových liekov. Profesor Eus van Someren, jeden z vedúcej dvojice výskumného tímu, dúfa, že výsledky dopomôžu k uznaniu nespavosti ako závažného problému. Nespavosť býva podľa jeho slov často odbitá slovami „všetko je len vo vašej hlave“.

„Náš výskum prináša novú perspektívu. Nespavosť je aj v génoch,“ ozrejmil van Someren.

Genetici svoj výskum realizovali na vzorke 113-tisíc dobrovoľníkov, v ktorých genóme našli sedem rizikových génov. Takisto zistili, že sa poruchy spánku často prekrývajú s inými poruchami, napríklad patologickou úzkosťou, depresiou či neurózou. „Tieto charakteristiky majú tendenciu ísť ruka v ruke,“ podčiarkol Van Someren. Podľa neurologičky Anke Hammerschlagovej za to môže spoločný genetický základ porúch.

Jedným zo zaujímavých zistení výskumu je tiež fakt, že rizikové genetické faktory sa u mužov a žien mierne líšia. Rozdiely zároveň výskumníci našli aj vo výskyte spánkových porúch. Na problémy so spánkom sa sťažuje o niečo viac žien ako mužov. V rámci vzorky dobrovoľníkov išlo o 33 percent žien nad 50 rokov a 24 percent mužov v porovnateľnej vekovej skupine. Výskum bol publikovaný v magazíne Nature Genetics.

Fotogaléria


Tagy:
spánok nespavosť insomnia

2017-07-07 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia