Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Slovensko bolo za posilnenie Palestíny v OSN, aby podporilo mierové riešenie, uviedol minister Blanár

(Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Slovensko hlasovalo za rezolúciu o posilnení práv Palestínskeho štátu v OSN v prvom rade preto, aby podporilo mierové riešenie dvoch štátov. Vo vyhlásení k hlasovaniu v OSN to uviedol minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár (Smer-SD). Hovorí o jedinej ceste k dosiahnutiu udržateľného mieru v regióne a potvrdeniu historického práva Palestíny na sebaurčenie a miesto v OSN.

"Situácia si vyžaduje neodkladné prímerie a urýchlené mierové riešenie dosiahnuté dialógom a diplomatickou cestou. Podľa Slovenskej republiky sa dvojštátne riešenie ukazuje ako jediné spravodlivé a udržateľné. Len dvojštátne riešenie poskytne perspektívu rovnakých práv, základných slobôd a bezpečnosti ako pre izraelské, tak pre palestínske obyvateľstvo," vyhlásil Blanár. Dodal, že aktuálne prebiehajú diplomatické iniciatívy na rôznych medzinárodných fórach vrátane Organizácie Spojených národov.

Šéf rezortu diplomacie pripomína, že situácia v Pásme Gazy je kritická nielen pre miestnu samosprávu, ale bytostne pre Palestínčanov, ktorí sa stali vysídlencami a utečencami na vlastnom území. "Slovenská republika odsudzuje útoky radikálov z teroristickej organizácie Hamas, pri ktorých boli zmasakrovaní nevinní izraelskí civilisti. Toto konanie treba odmietnuť a vyjadriť Izraelu podporu," skonštatoval.

archívne video 

Vstup Slovenska do Európskej únie patrí k najvýznamnejším udalostiam v dejinách SR, tvrdí Juraj Blanár (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Zároveň poukázal na už takmer 35.000 obetí konfliktu, najmä žien a detí. "Vojenské jednotky Izraela najnovšie vstúpili do mesta Rafah, kde je sústredené veľké množstvo palestínskych utečencov. Musíme preto zdôrazniť potrebu všestrannej ochrany civilistov na celom území Pásma Gazy," podotkol minister. Izrael má podľa neho morálnu povinnosť chrániť civilné obyvateľstvo, zabrániť zbytočným stratám na ľudských životoch a vyhnúť sa ďalšiemu utrpeniu. Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

Viac o téme: SlovenskoOSNJuraj BlanárPalestína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu