Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Kaliňák bol v Malajzii podporiť slovenskú húfnicu BIA: V tendri je vo finále

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATUSLAVA - Minister obrany SR Robert Kaliňák sa v Malajzii stretol s tamojším ministrom obrany Mohamedom Khaledom. Do Malajzie prišiel podporiť slovenskú húfnicu BIA, ktorá je spolu s francúzskym produktom vo finálnom výbere pre malajzijské ozbrojené sily. Okrem toho navštívil aj slovenský stánok na zbrojárskom veľtrhu v Kuala Lumpure. Informoval o tom v piatok komunikačný odbor ministerstva obrany.

"Po stretnutí s pánom ministrom obrany sa potvrdilo, že máme oveľa viac spoločných tém, akoby sa na prvý pohľad mohlo zdať. Hlavný bojový tank Malajzie totiž nesie zbraňový systém, ktorý pochádza z Dubnice nad Váhom. Bolo o čom hovoriť. Nielen o servise či o obnove techniky, ktorou Malajzia disponuje, ale aj o spoločných podnikoch, ktoré by umožnili vyrábať nielen zbrane a zbraňové systémy, ale aj samotnú muníciu," skonštatoval po stretnutí Kaliňák.

archívne video

Robert Kaliňák pred rokovaním vlády informuje o pláne výstavby novej nemocnice v Prešove (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zároveň informoval, že jedna zo zmlúv je už v záverečnej fáze rozhodovacieho procesu. "Ak sa to podarí, SR znova získa veľmi významný kontrakt, ktorý pomôže zviditeľniť slovenský obranný priemysel a jeho produkty či opätovne zvýšiť náš hrubý domáci produkt. Nehovoriac o zlepšení diverzifikácie ekonomiky, ktorá je pre Slovensko mimoriadne dôležitá," pripomenul slovenský minister. Poukázal aj na sociálno-ekonomické aspekty takýchto projektov, ktoré prinášajú tvorbu pracovných miest a zvýšenie príjmov štátneho rozpočtu.

Na veľtrhu obrannej techniky Defence Services Asia v Kuala Lumpure má stánky Slovensko aj Česko. Rezort obrany SR hodnotil účasť oboch zmienených krajín na tomto veľtrhu ako veľmi úspešnú. "Potvrdili to samotní slovenskí vystavovatelia, ktorých bolo tento rok v Kuala Lumpure sedem a kvalitnou ponukou produktov v slovenskom stánku výrazne vzbudili záujem odbornej verejnosti," dodalo ministerstvo.

Viac o téme: TenderRobert KaliňákMalajziaHúfnica BIAMohamed Khaled
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu