Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Koľko sa dožívajú ľudia v Európskej únii? Tieto krajiny sú na tom najlepšie: TAKTO dopadlo Slovensko

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty images, eurostat)

BRATISLAVA - Očakávaná dĺžka života sa vlani v Európskej únii dostala na vyššiu úroveň, ako bola pred pandémiou covidu-19. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat. Nádej na najvyššie dožitie zaznamenávajú krajiny v južnej časti Európy, napríklad Španielsko, Taliansko či Malta. Naopak, najnižšie sú údaje v Rumunsku, Bulharsku alebo Lotyšsku. Slovensko je na tom výrazne horšie ako Česko.

Očakávaná dĺžka života je štatistický odhad veku, ktorého sa v priemere môžu dožiť ľudia narodení v istom roku. Vypočíta sa vzhľadom na úmrtnosť a jej štruktúru v danom roku. Údaj ovplyvňuje veľký počet faktorov, od stavu ekonomiky cez kriminalitu a životné prostredie až napríklad po kvalitu zdravotnej starostlivosti.

V súvislosti s pandémiou covidu-19 zaznamenala očakávaná dĺžka života v rokoch 2020 a 2021 výrazný prepad. V roku 2019 tento údaj predstavoval 81,3 roka, v roku 2020 klesol na 80,4 roka a v roku 2021 na 80,1 roka. Od roku 2022 potom začal znovu rásť a vlani podľa prvého odhadu Eurostatu predstavoval 81,5 roka.

Zlepšenie v porovnaní s rokom 2019 zaznamenalo vlani 18 úniových štátov vrátane Slovenska, v šiestich krajinách však nádej dožitia stále nedosiahla úroveň z roku 2019. Ide o Nemecko, Estónsko, Grécko, Rakúsko, Holandsko a Fínsko.

Porovnanie s rokom 2019

Koľko sa dožívajú ľudia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: eurostat)

Slovensko je na tom podstatne horšie ako Česko

Očakávaná dĺžka života dosiahla vlani na Slovensku rovných 78,1 roka, čo je o 0,3 roka lepšie ako v roku 2019. Horšie ako my sú na tom iba Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko. V Česku je nádej na dĺžku života rovných 80 rokov. Najvyššiu nádej dožitia má Španielsko s 84 rokmi, nasledujú Taliansko a Malta.

Koľko sa dožívajú ľudia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: eurostat)

Viac o téme: SlovenskoEurópska úniaOčakávaná dĺžka života
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu