Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

TOTO je už silná káva! V STVR majú dostať priestor aj konšpirácie: Machala spochybnil, že Zem je guľatá

Lukáš Machala
Lukáš Machala (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Štát má mať po novom väčšie právomoci zasahovať do riadenia a vysielania televízie. Jedným z dôvodov predkladaného zákona je podľa Ministerstva kultúry nedostatočná vyváženosť prezentovaných názorov. Zmenu priamo v relácii RTVS obhajoval aj Generálny tajomník služobného úradu ministerstva kultúry Lukáš Machala.

Redaktor sa v rozhovore pre reláciu Reportéri na RTVS spýtal Machalu, či by mali po novom dostať v novej verejnoprávnej televízii priestor aj takí ľudia, ktorí tvrdia, že Zem je plochá. „Je podložené, že zem je guľatá? Ja sa vážne pýtam. Boli ste vo vesmíre? Vy ste neboli, ja tiež nie, neviem,“ odpovedal Machala moderátorovi. 

Refresher v tejto súvislosti oslovil Ivana Bellu, ktorý v roku 1999 strávil vo vesmíre osem dní. Bella potvrdil, že Zem je guľatá. Machala sa v posledných týždňoch spomínal aj ako možný budúci riaditeľ RTVS. Na tlačovej konferencii ale tieto špekulácie rázne odmietol. Denník N pripomína, že Machala mnohokrát konšpiroval už v minulosti.

Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

Schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardmi. Myslí si to vedenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) na čele s generálnym riaditeľom Ľubošom Machajom. Za postupom vlády vidí snahu ovládnuť verejnoprávnu inštitúciu.

"V prípade, že vzniká potreba zo strany vlády zlepšiť situáciu v RTVS a meniť procesy a nastavenia, nie je potrebné prijímať nový zákon, ale novelizovať už existujúci zákon o RTVS," doplnili vo vyhlásení. Kroky, ku ktorým pristúpila vláda, podľa súčasného vedenia RTVS prinesú otrasy a destabilizáciu všetkých systémov a zložiek, ktoré tvoria verejnoprávne médium, vrátane negatívneho finančného dosahu.

Zákon o STVR by mal parlament schváliť ešte pred letom (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) by mala Národná rada SR schváliť ešte pred letom. Parlament o ňom nebude rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Po výjazdovom rokovaní vlády SR v Dolnej Krupej to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD).

Viac o téme: KonšpirácieLukáš MachalaSTVR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu