Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Dosiahli ceny potravín svoj vrchol? Dobré správy pre Slovákov: Výrazné zlacnenie obľúbenej pochúťky!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Čoraz častejšie sa stretávame s tým, že ľudia striehnu na akcie, aby čo najvýhodnejšie nakúpili. Deje sa tak prakticky vo všetkých sférach obchodu a služieb. A potraviny nie sú výnimkou. Vyzerá to tak, že viaceré potraviny už dosiahli svoj cenový rekord. Ako sa však ich ceny vyvíjali v medziročnom meradle? Kým niektoré potraviny výrazne zlacneli, iné, naopak, zdraželi.

 

Archívne VIDEO Inflácia pri potravinách v rámci predajcov SAMO bola 13,48 %

 

Inflácia pri potravinách v rámci predajcov SAMO bola 13,48 % (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Medziročná inflácia sa z februárových 3,4 % znížila v marci na hodnotu 2,3 % a bola tak najnižšia od začiatku leta 2021. Oproti februáru vzrástli spotrebiteľské ceny tovarov a služieb o 0,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Ceny medziročne vzrástli vo všetkých 12 výdavkových skupinách domácností. Najvýznamnejší vplyv na celkový výsledok inflácie malo zdraženie v odboroch doprava, alkohol a tabak, ako aj nábytok a bytové zariadenia. Dvojciferný rast stále pretrvával v odbore vzdelávania. V odbore alkohol a tabakové výrobky negatívne ovplyvnili celkovú mieru inflácie najmä ceny destilátov, ktoré medziročne vzrástli o 19 %. Vplyv zvýšenia spotrebnej dane bol stále badateľný pri cenách tabaku, vyššie boli o 9,1 %.

Rástli aj ceny v odbore doprava, a to najmä pohonných látok. Tie po roku poklesov už druhý mesiac zdražovali, v marci boli drahšie ako pred rokom až o 5,1 %. Vyššie ceny za pohonné hmoty sa prejavili tiež v cenách dopravných služieb, a to najmä v autobusovej doprave. V odbore nábytok a bytové zariadenia boli medziročne drahšie najmä čistiace prostriedky a služby domácnosti.

Dve podielovo najvýznamnejšie výdavkové skupiny domácností, a to potraviny s nealko nápojmi a bývanie s energiami mali na celkový výsledok inflácie výrazne tlmiaci účinok. V odbore bývanie a energie sa tempo zdražovania medziročne takmer nezmenilo. Potraviny boli medziročne drahšie už len o 0,6 %, pred rokom to bolo ešte 29 %. Medziročný pokles zaznamenali tri položky, spotrebitelia zaplatili menej za mlieko, syry a vajcia (o 4,5 %), tiež zeleninu (o 4,2 %) ako aj za oleje a tuky (o 3,9 %).

Medzimesačne vzrástli v marci spotrebiteľské ceny len mierne. Najväčší vplyv mal rast cien tepelnej energie o 2,5 % a imputovaného nájomného o 0,4 % v odbore bývanie a energie. Drahšie oproti februáru boli tiež odevy a obuv o 1,2 %, ako aj kadernícke služby o 1,1 % v odbore rozličné tovary a služby. Naďalej pokračovalo zvyšovanie cien viacerých položiek v odbore nábytok a bytové zariadenia, a to najmä nábytku a čistiacich prostriedkov. Lacnejšie boli oproti februáru tovary a služby v troch výdavkových skupinách domácností, a to u potravín a nealkoholických nápojov, keď ceny samotných potravín klesli o 0,5 %. Lacnejšie než vo februári boli potraviny v šiestich z deviatich sledovaných potravinových položiek. Menej platili spotrebitelia najmä za ovocie, mlieko, syry a vajcia, ako aj zeleninu, chlieb a obilniny. Lacnejší bol tiež cukor a cukrovinky, ale k zníženiu cien došlo aj pri alkohole v odbore alkoholické nápoje a tabak.

Ako sa vyvíjali ceny

Kým niektoré potraviny oproti minulému roku zlacneli, iné, naopak, zdraželi. Napríklad, základná potravina, ako je ryža, zdražela o necelých 10 centov v porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku. Naopak, ryža vo varných vreckách zlacnela o 1 cent na balení. Polohrubá pšeničná múka medziročne zdražela o 25 centov z 0,53 eura na 0,78 eura. Chlieb obyčajný si udržal svoju cenu a naďalej stojí necelých 2,5 eura. Výrazne však zlacnelo mäso a mäsové výrobky.

Napríklad hovädzie mäso predné s kosťou stojí v priemere 8,06 eura za kilo, v marci 2023 sme za to isté mäso zaplatili 8,35 eura za kilo. Bravčová krkovička bez kosti v minulom roku stála 5,4 eura za kilo, v súčasnosti za ňu zaplatíme 5,16 eura za kilo. Čerstvé kurča nás vyjde na 2,68 eura za kilo, minulý rok sme zaň platili necelé tri eurá. Najvýraznejšie zlacnenie vidno u Malokarpatskej salámy, a to z 11,62 eura v minuloročnom marci na 9,21 eura za kilo v súčasnosti. Naopak, zdražela šunková saláma, a to z 7,47 eura za kilo v marci 2023 na 7,70 eura za kilo v tohtoročnom marci. 

Dosiahli ceny potravín svoj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Štatistický úrad, Topky.sk)

Kým čerstvé plnotučné mlieko si drží svoju cenu, čerstvé polotučné mlieko zlacnelo v priemere o 10 centov za liter. Lacnejší je tvaroh, cena klesla z 1,35 eura za kilo na 1,17 eura. Rovnako nižšiu cenu vidieť aj pri syre Eidam, a to o 1,3 eura z 9,58 eura za kilo na 8,28 eura. O viac, ako 60 centov nižšiu cenovku vidíme aj v prípade slepačích vajec - a to z 2,84 eura za 10 kusov na 2,22 eura. O takmer 80 centov lacnejšie kupujeme aj slnečnicový olej. 

Čo sa týka ovocia a zeleniny, tá až na pár výnimiek zlacnela. Napríklad, kilo hrozna zlacnelo z 4,5 eura na 4,36 eura, banány z 1,46 eura na 1,3 eura za kilo, citróny z 2 eur na 1,82 eura, paradajky z 1,40 na 1 euro za 250 gramov. Naopak, zdraželi zemiaky, a to z necelého eura na 1,04 eura za kilo a jablká 1,09 eura na 1,2 eura za kilo. Lacnejší je aj kryštálový cukor, a to o 22 centov. O 12 centov je, naopak, drahšia mliečna čokoláda. 

Dosiahli ceny potravín svoj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Štatistický úrad, Topky.sk)

Ceny v domácnostiach zamestnancov, ako aj v nízkopríjmových domácnostiach v marci 2024 medzimesačne vzrástli zhodne o 0,1 %. V domácnostiach dôchodcov sa ceny v porovnaní s februárom zvýšili o 0,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V medziročnom porovnaní dosiahol v marci priemerný rast spotrebiteľských cien v domácnostiach zamestnancov 2,4 %, v nízkopríjmových domácnostiach 2,2 % a v domácnostiach dôchodcov 1,7 %.

V súhrne za tri mesiace roka 2024 spotrebiteľské ceny v priemere vzrástli domácnostiam zamestnancov o 3,3 %, nízkopríjmovým domácnostiam o 3,1 % a domácnostiam dôchodcov o 2,6 %. Celková inflácia v SR dosiahla v marci 2024 v medziročnom porovnaní hodnotu 2,3 %, medzimesačne ceny tovarov a služieb vzrástli o 0,1 %.

Dosiahli ceny potravín svoj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Štatistický úrad)

Viac o téme: PotravinyInfláciaCeny potravín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu