Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Budú to mať horšie a ťažšie! Vláda Slovákom poriadne klepla po prstoch: Posledná šanca ako dostať viac peňazí

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Getty Images, TASR/ Martin Baumann)

BRATISLAVA - Odchod do predčasného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch sa vlani mimoriadne oplatil, čo spôsobilo obrovský odliv pracovnej sily z trhu. V mnohých prípadoch išlo o ľudí s mnohoročnými skúsenosťami a vysokou odbornosťou, ktorí teraz chýbajú. Od 15. mája sa odchod do predčasného dôchodku už však nemusí tak oplatiť. Nielenže sa bude zvyšovať počet potrebných odpracovaných rokov, ale žiadatelia dostanú aj menej peňazí.

archívne video

Dôchodcovia dostanú tento rok 13. dôchodok vo výške 606,30 eura, tvrdí Erik Tomáš (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Sociálna poisťovňa vlani zaznamenala zvýšený nárast žiadostí o predčasný starobný dôchodok. Počet žiadostí totiž medziročne narástol o 56 %, čo tiež spôsobili akútny nedostatok pracovnej sily. Dotklo sa to najmä pekárov, hydinárov či slovenských železníc ale aj ďalších odvetví. Aj z tohto dôvodu sa Ministerstvo práce rozhodlo k úprave odchodu do predčasnej penzie.

Novela zákona o sociálnom poistení, ktorú schválil parlament v apríli, sa dotkla aj odchodov do predčasného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch. Podmienka 40 odpracovaných rokov na získanie nároku na predčasný dôchodok bude po novom naviazaná na zmenu strednej dĺžky života, a to rovnakým spôsobom ako v prípade všeobecného dôchodkového veku. Vek nároku na predčasný starobný dôchodok sa tak bude postupne zvyšovať.

Budú to mať horšie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak chcete vyšší predčasný dôchodok, poponáhľajte sa

Portál Finsider pripomína, že každému, kto ešte stihne požiadať o predčasný dôchodok po 40 odpracovaných rokoch do 14. mája tohto roka, sa bude nárok a výška penzie posudzovať podľa pôvodných pravidiel. To znamená, že ľudia, ktorí rozmýšľajú nad odchodom do predčasnej penzie, by tak žiadosť mali podať čím skôr. V opačnom prípade bude ich predčasná penzia nižšia aj o desiatky eur mesačne.

Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images, Topky)

Fungovať to bude tak, že od všeobecného dôchodkového veku daného ročníka sa odpočíta číslo 23. Výsledok potom bude určovať potrebné obdobie platenia dôchodkového poistenia na získanie predčasného dôchodku. Ak sa napríklad niekto narodil v roku 1963, jeho klasický dôchodkový vek je 63 rokov a šesť mesiacov. Ak by chcel odísť do predčasného dôchodku, musí odpracovať minimálne 40 rokov a šesť mesiacov, uvádza príklad Finsider s tým, že do úvahy sa bude brať vždy dôchodkový vek bez započítania počtu vychovaných detí.

Väčšie krátenie dôchodkovej dávky

V súčasnosti každý človek, ktorý sa rozhodne odísť do dôchodku po 40 odpracovaných rokoch, bude mať penziu krátenú o 0,3 percenta za každý mesiac, o ktorý odíde do penzie skôr. Od 15. mája sa však má krátiť aj samotná dôchodková dávka a to o 0,5 percenta. Rovnakým percentom sa kráti dávka aj pri klasickom predčasnom dôchodku.

Budú to mať horšie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Gettyimages.com, TASR - Martin Baumann)

Ak niekto odpracoval 40 rokov a ešte teraz podá žiadosť do predčasného starobného dôchodku 25 mesiacov pred dovŕšením dôchodkového veku, jeho penzia sa skráti o 7,5 percenta. V prípade, že o predčasný dôchodok požiada až po 15. máji, krátenie dosiahne 12,5 percenta, vysvetľuje Finsider. 

Portál Kryptomagazín uvádza ďalší príklad. Ak napríklad Slovák, ktorý odpracoval 40 rokov a zarábal 1 500 eur mesačne, požiada o predčasný dôchodok o dva roky skôr, dostane dnes penziu vo výške 868,80 eura mesačne. Ak však svoju žiadosť o predčasný dôchodok podá až 15.mája, jeho penzia bude na úrovni len 823,80 eura mesačne. Rozdiel by bol v tomto prípade až 45 eur.

Budú to mať horšie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Nárok na predčasný starobný dôchodok vzniká až odo dňa spísania žiadosti, preto netreba váhať. Urobiť tak bude potrebné čím skôr, keďže pobočky Sociálnej poisťovne už môžu mať plne obsadené termíny.

Výšku dôchodkov môže ovplyvniť aj zníženie príspevkov do druhého piliera na 4 %. Opozičná SaS preto v pondelok spustila petíciu na ochranu druhého piliera. Dôvodom je obava, že by ho vláda mohla opäť otvoriť. Vyhlásil to v pondelok predseda SaS Branislav Gröhling na tlačovej konferencii s tým, že ak petícia získa 100-tisíc podpisov, bude sa musieť prerokovať v Národnej rade SR.

Viac o téme: Predčasné dôchodky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu