Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

V Tatrách platí dnes mierne lavínové nebezpečenstvo vo výške nad 1700 metrov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: hzs.sk)

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách platí v nedeľu v nadmorských výškach nad 1700 metrov mierne lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce druhému stupňu päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informovalo o tom Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku na svojej webovej stránke.

"Vplyvom silného oteplenia sa hlavným problémom stáva mokrý sneh na slnkom osvietených svahoch. Uvoľnenie lavíny je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení, no očakáva sa aj výskyt spontánnych lavín z mokrého snehu. Na tienistých svahoch vo vysokých polohách Tatier sa lokálne vyskytuje doskový sneh. Tu je tiež možné uvoľnenie lavíny pri väčšom zaťažení," informuje stredisko.

archívne video

Zásah horských záchranárov pri lavínovej nehode vo Fľaške (Zdroj: hzs.sk)

Na povrchu sa nachádza novší sneh z posledného sneženia

Snehová pokrývka je zrána mierne zamrznutá, no vplyvom silného slnečného žiarenia sa rýchlo mení na vlhkú až mokrú. Na povrchu sa nachádza novší sneh z posledného sneženia, pod ktorým je spravidla starý firnový sneh. V najvyšších polohách Tatier sa na tienistých svahoch lokálne vyskytuje suchší doskový sneh. Súvislá snehová pokrývka sa v závislosti od orientácie nachádza od približne 1500 metrov nad morom.

"V oblasti Malej Fatry a východnej časti Nízkych Tatier je len malé lavínové nebezpečenstvo. Menšie lavíny sa môžu vyskytnúť len na veľmi strmých svahoch pri väčšom dodatočnom zaťažení," informuje HZS.

Viac o téme: PočasieLavínové nebezpečenstvoTatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu