Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Medzinárodný spor! Slovensko podalo sťažnosť na Nemecko: Nespravodlivé poplatky za neruský plyn

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Po ruskej invázii na Ukrajinu pred viac ako dvoma rokmi nakúpilo Nemecko miliardy kubických metrov neruského plynu. To bolo v čase energetickej krízy, kedy ceny trhali rekordy. Medzitým už ale ceny plynu klesli a Nemecko potrebuje zaplátať túto dieru v rozpočte. Rozhodlo sa tak vyrubiť poplatok za uskladnenie zemného plynu, čo predražuje jeho cenu aj u nás. Spolu s partnermi z V4 a Rakúskom sme vyzvali Európsku komisiu, aby proti Nemecku podnikla právne kroky.

archívne video

Plniaca stanica na stlačený zemný plyn (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Cezhraničné clo na zásoby nemeckého zemného plynu podľa Rakúska a krajín V4 vrátane Slovenska, podkopáva snahu zbaviť sa na závislosti od ruského plynu. Podľa Európskej komisie poplatky môžu porušovať pravidlá jednotného trhu Únie a ohrozujú jej súdržnosť. Informuje o tom portál euractiv.

Nemecko má vybudované najväčšie skladovacie kapacity na zemný plyn v Európe. Po ruskej invázii na Ukrajinu nakúpili Nemci mimoruský plyn za viac ako desať miliárd eur. Výpadok v rozpočte v súvislosti s postupným zlacňovaním zemného plynu sa rozhodli kompenzovať cezhraničným poplatkom. Ten sa od jeho zavedenia v roku 2022 viac ako strojnásobil, čo môže byť v rozpore s pravidlami jednotného trhu EÚ, ktoré zakazujú akékoľvek clá na obchod medzi krajinami bloku.

Slovensko sa pridalo k sťažnosti

Poplatok sa zvýšil už na 1,86 eura za megawatthodinu plynu, čo sa prestalo páčiť Rakúsku, Česku, Maďarsku aj Slovensku a do Bruselu tak podali sťažnosť, v ktorej tvrdia, že Nemecko predražuje ich snahu zbaviť sa závislosti od dovozu ruského plynu. Krajiny V4 a Rakúsko vyzvali ešte v marci na stretnutí ministrov energetiky Európsku komisiu, aby proti Nemecku podnikla právne kroky. Poplatok má podľa nich negatívne dôsledky na energetickú bezpečnosť aj spotrebiteľov.

Európu môže čakať ťažká zima: Závislosť na ruskom plyne pretrváva
Zobraziť galériu (2)
Európu môže čakať ťažká zima: Závislosť na ruskom plyne pretrváva  (Zdroj: Getty Images)

Nemecko sa bráni

Nemecké ministerstvo hospodárstva a ochrany klímy odmietlo sťažnosti komentovať, pričom podľa nich poplatok nikoho nediskriminuje. Hovorca nemeckého ministerstva pripomenul, že krajiny EÚ ťažili z toho, že Nemecko rýchlo naplnilo svoje obrovské zásoby plynu. Opatrenia podľa neho rozhodujúcim spôsobom prispeli k európskej bezpečnosti dodávok a stabilizácii cien. Situáciu bude riešiť Európska komisia a spor môže vyústiť až k finančnej pokute. To ale môže trvať mesiace.

Viac o téme: Zemný plynSťažnosťNemeckoSlovenskoEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu