Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Slovensko útočí chrípka: Zatvárajú školy, zákaz návštev v niektorých nemocniciach

(Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Pre vysokú chorobnosť prerušili tento týždeň vyučovanie v 308 školských zariadeniach, a to v 110 materských školách, 174 základných školách a v 24 stredných školách. Ako informoval hlavný hygienik Ján Mikas, lekári nahlásili 99 792 akútnych respiračných ochorení a chorobnosť oproti predchádzajúcemu týždňu vzrástla o 8,3 percenta.

Najviac chorých bolo v Bratislavskom kraji, najmenej v Banskobystrickom kraji. Najčastejšie postihli respiračné ochorenia vekovú skupinu od šesť do 14 rokov. Komplikácie zaznamenali v 2 278 prípadoch, medzi najčastejšie komplikácie patrili zápaly prínosových dutín (1 301), zápaly stredného ucha (498) a zápaly pľúc (479).

Lekári v tomto týždni nahlásili 18 855 chorých na chrípku a chrípke podobné ochorenia, čo predstavuje 18,9 percenta z celkového počtu hlásených ARO. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť stúpla o 15,3 percenta. Najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Košickom kraji. Najviac chorých na chrípku bolo vo vekovej skupine 15 až 19-ročných.

V šiestom kalendárnom týždni zatvorili 110 materských škôl - 27 v Košickom kraji, 24 v Trnavskom kraji, 19 v Nitrianskom kraji, 12 v Žilinskom kraji, 11 v Prešovskom kraji, osem v Trenčianskom kraji, päť v Bratislavskom kraji a štyri v Banskobystrickom kraji. Žiaci sa tiež neučili v 174 základných školách (36 v Košickom kraji, 33 v Nitrianskom kraji, 31 v Prešovskom kraji, 28 v Trnavskom kraji, 26 v Trenčianskom, deväť v Banskobystrickom kraji, deväť v Žilinskom kraji a dve v Bratislavskom kraji). Pre vysoký počet chorých prerušili vyučovanie aj v 24 stredných školách, a to v deviatich v Trenčianskom kraji, siedmich v Košickom kraji, štyroch v Trnavskom kraj, troch v Prešovskom kraji a v jednej v Nitrianskom kraji.

Zákaz návštev v nemocniciach v Nitrianskom kraji

Zákaz návštev bol nariadený v nemocnici v Topoľčanoch a od 30. januára platí až do odvolania aj vo Fakultnej nemocnici Nitra. „V okrese Levice bol odporučený zákaz návštev v zariadení sociálnych služieb Senior House, n.o.,“ informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre.

Návštevy na lôžkových oddeleniach oddnes zakázala Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) Nové Zámky. "Komisia pre chrípkovú epidémiu FNsP Nové Zámky na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Nových Zámkoch v súvislosti s aktuálnou epidemiologickou situáciou výskytu akútnych respiračných ochorení a chrípke podobných ochorení vyhlasuje zákaz návštev na lôžkových oddeleniach od 9. februára do odvolania,“ informovala hovorkyňa nemocnice Ľubica Juríková.

Situácia v Banskobystrickom kraji

Epidemiológovia RÚVZ v Banskej Bystrici evidujú v aktuálnom kalendárnom týždni celkom 9 503 chorých na rozličné respiračné ochorenia, čo predstavuje chorobnosť takmer 2 500 na 100-tisíc obyvateľov. Z tohto počtu je 1 607 prípadov chrípky či chrípke podobných ochorení, čo je chorobnosť 422 prípadov na 100-tisíc obyvateľov. Najviac chorých na ARO v Banskobystrickom kraji je v okrese Zvolen (1 519), Lučenec (1 220), Brezno (1 107), Banská Bystrica (1 015) a Revúca (951). „Chorobnosť na chrípku je najvyššia v okrese Banská Bystrica (282), Zvolen (278), ale vysoká aj v okresoch Lučenec, Brezno a Revúca,“ uviedla Tolnayová.

Ochorenia na akútne respiračné ochorenia v tomto týždni najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, teda ľudí od 20 do 59 rokov, nasledujú žiaci základných škôl a najmenšie deti do päť rokov. Najnižší výskyt je medzi seniormi. Podobný trend je podľa hovorkyne RÚVZ aj vo výskyte chrípky.

Chorobnosť v Košickom kraji

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v Košickom kraji v tomto týždni stúpla v porovnaní s predchádzajúcim o 10,2 percenta. Lekári v kraji hlásili v 6. kalendárnom týždni celkovo 15.127 ochorení. Z tohto počtu bolo 1944 prípadov chrípky a jej podobných ochorení. Komplikovaný priebeh chorôb malo 220 ľudí, najčastejšie to boli zápaly prínosových dutín. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola tradične u detí do päť rokov.

V Prešovskom kraji evidujú už takmer 15-tisíc prípadov akútnych respiračných ochorení

Nárast chorobnosti v Prešovskom kraji pokračoval aj v šiestom týždni. Kým v tom predchádzajúcom zaznamenali v kraji 11 451 akútnych respiračných ochorení, v tomto ich počet stúpol na 14 661. Počet chorých sa teda zvýšil o vyše 3 200. Chorobnosť dosiahla takmer 3 000 chorých na stotisíc obyvateľov. Prejavilo sa to aj na počte zatvorených škôl, ktorých bolo v tomto týždni 45.

Aj v tomto týždni ostal pre zvýšenú chorobnosť v platnosti zákaz návštev v Nemocnici Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku a návštevy sú zakázané aj vo svidníckej nemocnici. V okrese Vranov n/Topľou zaznamenali hygienici v odobratom biologickom materiáli potvrdený vírus chrípky B. Celkovo v tomto týždni zo sumárneho počtu akútnych respiračných ochorení bolo hlásených 2 572 prípadov chrípky a chrípke podobných ochorení. Z celkového počtu 397 hlásených komplikácii prevládali sinusitídy. Najvyššia chorobnosť bola tentoraz vo vekovej skupine 15 až 19-ročných.

Viac o téme: ChrípkaBanská BystricaNitriansky kraj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu